Co dalej z ADMINISTRATOREM DANYCH ??

ADMINISTRATOR DANYCH OSOBOWYCH TO JUŻ PRAWIE PRZESZŁÓŚĆ. OD MAJA DANYCH OSOBOWYCH CHRONIĆ BĘDZIE INSPEKTOR!

Rozporządzenie o ochronie danych osobowych (RODO) na nowo definiuje zasady przetwarzania, wykorzystywania i przechowywania danych osobowych w firmach i urzędach, a zasady te należy wdrożyć do 25 maja 2018 roku. Nowe prawo unijne to nowe restrykcje i obowiązki dla firm.

Co się zmieni? Między innymi funkcjonująca do tej pory osoba administratora danych osobowych. Jego rolę przejmie teraz Inspektor Ochrony Danych, zupełnie nowa osoba, która odpowiadać będzie za bezpieczeństwo danych oraz za raportowanie naruszeń do odpowiedniego urzędu kontroli. Do powołanie takiej osoby w organizacji zobligowane są podmioty, które w swojej działalności przetwarzają takie rodzaje danych, których brak należytego zabezpieczenia może skutkować naruszeniem praw i wolności osób fizycznych.

RODO przyznaje im bowiem szereg nowych uprawnień, które muszą być respektowane przez organizacje. Jednym z takich uprawnień jest „prawo do bycia zapomnianym” – pozwalające trwale usunąć przetwarzane przez firmę dane osobowe, zarówno w formie cyfrowej, jak i papierowej. Osoba fizyczna ma również prawo zażądać przeniesienia swoich danych do innego podmiotu, np. w sytuacji zmiany umowy.

RODO daje Twojemu klientowi „prawo do zapomnienia”, ale Ty nie zapomnij o swoich nowych obowiązkach, wynikających z nowego prawa unijnego. Podpowiemy Ci jak prawidłowo je wypełnić, by nie narazić się na kary administracyjne. Pomożemy Ci skorygować procedury i dostosowywać je do nowych zasad. Skorzystaj z naszego doświadczenia i profesjonalnej wiedzy naszych specjalistów.