Zafałszowania, oszustwa i autentyczność żywności. Food fraud

CEL SZKOLENIA

Celem szkolenia jest zdobycie wiedzy w zakresie autentyczności żywności w powiązaniu z Obroną żywności

Przeznaczenie szkolenia

Szkolenie przeznaczone jest dla osób, które chcą podnieść swoje kwalifikacje zawodowe i uzyskać odpowiednie umiejętności w zakresie niezbędnych działań wynikających z autentyczności żywności

Szkolenie skierowane jest do
  • osób zaangażowanych w projektowanie i zarządzanie systemami bezpieczeństwa żywności w przedsiębiorstwach
  • kierowników i pracowników kontroli jakości
  • członków zespołu HACCP
  • absolwentów studiów żywnościowych i gastronomicznych, którzy pragną poszerzyć swoją wiedzę zdobytą podczas studiów
  • pracowników firm produkujących żywność,  oraz Inspekcji nadzorujących
  • osób zainteresowanych nabyciem praktycznych umiejętności związanych z wdrożeniem i doskonaleniem systemu zarządzania
  • pracowników firm dostarczających produkty do sieci handlowych
  • pracowników firm posiadających w szczególności certyfikaty BRC Food, IFS Food, FSSC 22000, a także firm wdrażających wymagania wymienionych standardów

PROGRAM SZKOLENIA
  • Food defence, Food fraud, EMA (Economically motivated adulteration) – zrozumieć podobieństwa i różnice
  • Najczęściej zafałszowane produkty spożywcze
  • Rodzaje zafałszowań
  • Wymagania BRC, IFS i sieci handlowych w zakresie przeciwdziałania zafałszowaniem i oszustwom oraz gwarantowania autentyczności żywności
  • Wykorzystanie metodologii VACCP i TACCP w Food fraud
  • Wymagania BRC w zakresie autentyczności wraz z omówieniem wytycznych
  • Regulacje i metody wskazywane przez Instytucje i Organizacje działające na terenie Stanów Zjednoczonych
  • Najczęstsze pytania audytowe w zakresie autentyczności – jak na nie odpowiadać?
  • Jak kontrolować dostawców w zakresie autentyczności żywności?
  • Ćwiczenie – analiza „food fraud” na wybranych przykładach

SYLWETKA TRENERA

Jurand M.

Absolwent Górnośląskiej Wyższej Szkoły Handlowej w Katowicach i Wyższej Szkoły Biznesu – National Louis University w Nowym Sączu.

Od 2002 wdraża  Systemy Zarządzania Jakością wg Norm ISO 9001, Systemy Zarządzania Środowiskiem wg ISO 14001, Systemy Zarządzania Bezpieczeństwem i Higieną Pracy OHSAS.  Współpracuje również jako konsultant w zakresie wdrażania Norm PN-N-18001, HACCP, ISO 27000, ISO 22000, ISO 17025, TS 16946, EMAS, BRC, IFS, oraz FSC.

Współpracuje z jednostkami szkoleniowymi w zakresie prowadzenia zajęć z tematów:  Zarządzanie Jakością w przedsiębiorstwie, Audytor Systemu Zarządzania Jakością, Pełnomocnik Systemu Zarządzania Jakością, System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności, Etyka w zawodzie audytora, Profesjonalna Obsługa Klienta, Negocjacje, Kreatywność w biznesie, Zarządzanie czasem  i wiele innych.

Posiada również praktyczne umiejętności zarządzania projektami zdobytymi podczas wdrażania systemów zintegrowanych oraz pełniąc funkcje Project Managera w firmie projektowej jak również będąc konsultantem w firmach w których realizacja wymaga zarządzania projektami.

Jest ambitnym trenerem, przekazuje wiedzę w sposób zrozumiały i przejrzysty dla uczestników. Zachęca do zadawania pytań i dyskusji. Prowadząc szkolenia duży nacisk kładzie na praktyczne aspekty związane z daną tematyką bazując na wieloletnim doświadczeniu we wdrażaniu i audytowaniu SZJ.

ZGŁOSZENIE UDZIAŁU

Formularz zgłoszeniowy na szkolenie: formularz-zgloszeniowy

TERMINY

Proponowany termin szkolenia:

10 - 10 październikPoznań
22 - 22 listopadKraków

KOSZTORYS SZKOLENIA

Koszt szkolenia dla jednej osoby wynosi: 990.00 PLN netto.

W cenę szkolenia wliczone są:
- procesz szkolenia,
- materiały szkoleniowe w formie książkowej wraz z notatnikiem i długopisem,
- wszelkie koszty związane z trenerem,
- ewaluacja szkolenia,
- imienny certyfikat ukończenia szkolenia,
- sala szkoleniowa z wyposażeniem,
- całodzienne przerwy kawowe,
- obiad w każdym dniu szkolenia,
- konsultacje poszkoleniowe z trenerem.

Cena szkolenia nie uwzględnia:
- noclegów,
- kolacji,
- dojazdu uczestników,
- ubezpieczenia.

Szkolenie zamknięte wyceniane jest indywidualnie dla każdego Klienta