SPC Statystyczna Kontrola Procesu

PROGRAM SZKOLENIA
 
1. Powtórzenie podstaw SPC 
  • Do czego służy SPC?
  • Po co komu jest SPC?
  • Korzyści płynące z SPC
2. Zasady działania kart kontrolnych
  • Zmienność naturalna i specjalna w procesie
  • Karta kontrolna jako filtr szumów i sygnałów z procesu
  • Sygnały płynące z karty kontrolnej (tzw. zasady Nelsona i ich interpretacja)
  • Dyskusja z grupą
3. Podstawowe karty kontrolne 
  • Metody wyznaczania linii kontrolnych dla podstawowych kart kontrolnych (X-Chart, I Chart, I-MR, X-R, karta N, P, NP)
  • Projektowanie karty kontrolnej dla procesu (ćwiczenie w grupach)
4. Reakcja na sygnały karty kontrolnej 
  • Rola operatora, koordynatora, inżyniera w procesie
  • Rzeczywiste przykłady zadziałania kart kontrolnych
5. Analiza procesu z zastosowaniem kart kontrolnych 
  • Ocena stabilności procesu na przykładzie zebranych danych (ćwiczenie w grupach)
  • Dyskusja z grupą
6. Ocena zdolności procesu 
  • Wskaźniki Cp, Cpk, Pp, Ppk oraz pokrewne i ich interpretacja
  • Obliczanie zdolności procesu w Minitabie (ćwiczenie w grupach)
  • Wdrażanie kultury SPC w organizacji, przyczyny porażek i sukcesów

ZGŁOSZENIE UDZIAŁU

Formularz zgłoszeniowy na szkolenie: formularz-zgloszeniowy

TERMINY

Proponowany termin szkolenia:

20 - 20 listopadPoznań

KOSZTORYS SZKOLENIA

Koszt szkolenia dla jednej osoby wynosi: 990.00 PLN netto.


W cenę szkolenia wliczone są:
- procesz szkolenia,
- materiały szkoleniowe w formie książkowej wraz z notatnikiem i długopisem,
- wszelkie koszty związane z trenerem,
- ewaluacja szkolenia,
- imienny certyfikat ukończenia szkolenia,
- sala szkoleniowa z wyposażeniem,
- całodzienne przerwy kawowe,
- obiad w każdym dniu szkolenia,
- konsultacje poszkoleniowe z trenerem.


Cena szkolenia nie uwzględnia:
- noclegów,
- kolacji,
- dojazdu uczestników,
- ubezpieczenia.

 

Szkolenie zamknięte wyceniane jest indywidualnie dla każdego Klienta

Ta strona używa plików Cookies. Proszę zapoznać się z celem ich używania i możliwościami zmiany ustawień Cookies w przeglądarce czytaj więcej...[OK, akceptuję cookies]