Delegowanie do Niemiec pracowników tymczasowych i zleceniobiorców>>

Od kwietnia 20017 roku wejdą w Niemczech zmiany dla polskich firm delegujących. Delegowanie w sektorach stacjonarnych nie będzie w wielu przypadkach możliwe bez zmiany dokumentacji. Nowe przepisy przewidują wyższe koszty delegowania dla polskich firm i ich niemieckich kontrahentów. Zmiany skutkujące konieczności zmiany dokumentacji przewidziano też dla branży pracy tymczasowej

PROGRAM SZKOLENIA

Delegowanie pracowników do Niemiec z perspektywy prawa niemieckiego
  • zmiany w prawie niemieckim od 1.04.2017r.
  • nowa definicja pracownika w prawie niemieckim
  • obowiązki zgłoszeniowe na terytorium Niemiec
  • obowiązki dokumentacyjne na terytorium Niemiec
  • branżowe prawo pracy w Niemczech: omówienie zasad klasyfikowania działalności firmy do określonej branży na terytorium Niemiec, wskazanie rozbieżności interpretacyjnych, wytycznych niemieckich urzędów oraz orzecznictwa sądów niemieckich
  • wymogi niemieckiego prawa pracy dla polskiego pracodawcy realizującego kontrakty w Niemczech (płaca minimalna, wyżywienie nocleg, dojazd, diety, bezpieczeństwo i higiena pracy)
  • czas pracy oraz urlop w Niemczech

Delegowanie pracowników/zleceniobiorców w kontekście polskiego prawa pracy, ubezpieczeń społecznych oraz kwestii podatkowych
  • zaświadczenie A1 dla polskiego pracownika/zleceniobiorcy w kontekście obowiązującego prawa oraz praktyki ZUS (w tym praktyki kontrolnej) na wybranych przykładach, ze szczególnym uwzględnieniem problemów związanych z uzyskaniem i utrzymaniem A1 dla pracownika/zleceniobiorcy delegowanego na podstawie art. 12 i 13 rozporządzenia unijnego nr 883/2004
  • “zastępowanie pracownika” - omówienie najnowszego orzecznictwa sądów polskich w kontekście pojęcia “zastępowania pracownika” w rozumieniu art. 12 rozporządzenia unijnego 883/2004
  • “przerwa w delegowaniu” – omówienie zasad rozliczania czasu delegowania w kontekście art. 12 rozporządzenia nr 883/2004
  • zasady ustalania podstawy wymiaru składek dla pracowników delegowanych (kiedy należy stosować punkt 15, a kiedy punkt 16 rozporządzenia składkowego, oddelegowanie i diety, oskładkowanie i opodatkowanie świadczeń dla pracownika
  • najnowsze orzecznictwo ZUS, interpretacje podatkowe związane z delegowaniem pracowników
  • zasady ustalania rezydencji podatkowej pracowników/zleceniobiorców oddelegowanych do pracy za granicę, zasada 183 dni

Kontrola przedsiębiorcy delegującego pracowników do Niemiec
  • kontrola pracodawcy delegującego pracowników przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych (na co szczególnie zwrócić uwagę, przykładowe wyniki kontroli u przedsiębiorców delegujących pracowników za granicę)
  • kontrola pracodawcy delegującego pracowników przez urząd skarbowy
  • kontrola pracodawcy delegującego pracowników przez urząd celny na terytorium Niemiec (przebieg kontroli niemieckiego urzędu celnego, sankcje i kary, stosowane procedury, sprawdzana dokumentacja, zakres czasowy kontroli, kiedy skorzystać z pomocy niemieckiego adwokata)

Delegowanie pracowników do poszczególnych krajów Unii Europejskiej
  • omówienie   przykładowych różnic w delegowaniu pracowników do krajów Unii Europejskiej na wybranych krajach Unii Europejskiej (Austria, Luxemburg, Holandia)
  • Komisja Europejska – nowe propozycje dla Unii Europejskiej w kwestii delegowania – program na rok 2017
  • dyrektywa wdrożeniowa 2014/67/WE – skutki praktyczne dyrektywy wdrożeniowej dla przedsiębiorców delegujących za granicę
  • planowane zmiany rozporządzenia nr 883/2004 oraz udzielania A1

ZGŁOSZENIE UDZIAŁU

Formularz zgłoszeniowy na szkolenie: formularz-zgloszeniowy

TERMINY

Proponowany termin szkolenia:

KOSZTORYS SZKOLENIA

Koszt szkolenia dla jednej osoby wynosi: 1290.00 PLN netto.

W cenę szkolenia wliczone są:
- procesz szkolenia,
- materiały szkoleniowe w formie książkowej wraz z notatnikiem i długopisem,
- wszelkie koszty związane z trenerem,
- ewaluacja szkolenia,
- imienny certyfikat ukończenia szkolenia,
- sala szkoleniowa z wyposażeniem,
- całodzienne przerwy kawowe,
- obiad w każdym dniu szkolenia,
- konsultacje poszkoleniowe z trenerem.

Cena szkolenia nie uwzględnia:
- noclegów,
- kolacji,
- dojazdu uczestników,
- ubezpieczenia.

W cenie szkolenia zapewniamy:
proces szkolenia
materiały szkoleniowe
wszelkie koszty związane z trenerem
imienny certyfikat ukończenia szkolenia
konsultacje poszkoleniowe z trenerem
salę szkoleniową
serwis kawowy ciągły
obiad w każdym dniu szkolenia
noclegi ze śniadaniem
uroczystą kolację
dodatkowo w hotelu:
Nowoczesne SPA posiadające: saunę fińską, saunę parową, jacuzzi, grotę solną, komorę lodową, prysznic wrażeń.
STRZELNICA MYŚLIWSKA 1h
STRZELNICA SPORTOWA 1h

Szkolenie zamknięte wyceniane jest indywidualnie dla każdego Klienta