Cel szkolenia
Celem szkolenia jest zdobycie wiedzy i praktycznych umiejętności w zakresie audytu wewnętrznego systemu HACCP wg ISO 22000.
Przeznaczenie szkoleniaSzkolenie przeznaczone jest dla osób, które chcą podnieść swoje kwalifikacje zawodowe i uzyskać odpowiednie umiejętności z zakresu audytowania firm i zakładów spożywczych.
Szkolenie skierowane jest do:
- osób zaangażowanych w projektowanie i zarządzanie systemami bezpieczeństwa żywności HACCP w przedsiębiorstwach,
- decydentów odpowiedzialnych w firmach za nadzór i weryfikację systemów HACCP,
- dyplomantów studiów żywnościowych i gastronomicznych,
- osób chcących być audytorami systemu HACCP,
- absolwentów kierunków żywnościowych i gastronomicznych,
- pracowników gastronomi, sanepidu, przedstawicieli handlowych, pracowników zakładów i firm spożywczych,
- osób zainteresowanych nabyciem praktycznych umiejętności audytowania systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności i pogłębianiem wiedzy z zakresu nowego standardu HACCP ISO 22000.
PROGRAM SZKOLENIA
1. Omówienie i interpretacja wymagań systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności ISO 22000.
2. Aspekty prawne związane z bezpieczeństwem zdrowotnym żywności.
3. Zagadnienia związane z systemem HACCP, GHP, GMP.
4. System HACCP w ISO 22000.
5. Wymagania dla audytorów.
6. Zasady i techniki audytowania wg międzynarodowych standardów.
7. Pytania kontrolne.
8. Projektowanie audytu – wymagania i potrzeby klientów, określenie celów audytów, planowanie audytów.
9. Zasady analizy i kwalifikacji wyników audytu - niezgodności, spostrzeżeń, obszarów doskonalenia.
10. Prowadzenie audytów, działania poaudytowe – prowadzenie spotkań, ustalanie niezgodności, raport audytu, działania korygujące, zapobiegawcze.
11. Usługi doradcze świadczone przez audytorów wewnętrznych – doskonalenie systemów.
12. Symulacja audytu.
13. Kompetencje interpersonalne audytorów wewnętrznych – psychologia komunikacji, asertywność, zarządzanie zespołem audytorów.
14. Psychologia audytów wewnętrznych – bariery komunikacyjne, negatywne nastawienie, komunikacja, sztuka dowiadywania się, obserwacji, wyciągania wniosków.
SYLWETKA TRENERA
Jurand M.
Absolwent Górnośląskiej Wyższej Szkoły Handlowej w Katowicach i Wyższej Szkoły Biznesu – National Louis University w Nowym Sączu.
Od 2002 wdraża Systemy Zarządzania Jakością wg Norm ISO 9001, Systemy Zarządzania Środowiskiem wg ISO 14001, Systemy Zarządzania Bezpieczeństwem i Higieną Pracy OHSAS. Współpracuje również jako konsultant w zakresie wdrażania Norm PN-N-18001, HACCP, ISO 27000, ISO 22000, ISO 17025, TS 16946, EMAS, BRC, IFS, oraz FSC.
Współpracuje z jednostkami szkoleniowymi w zakresie prowadzenia zajęć z tematów: Zarządzanie Jakością w przedsiębiorstwie, Audytor Systemu Zarządzania Jakością, Pełnomocnik Systemu Zarządzania Jakością, System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności, Etyka w zawodzie audytora, Profesjonalna Obsługa Klienta, Negocjacje, Kreatywność w biznesie, Zarządzanie czasem i wiele innych.
Posiada również praktyczne umiejętności zarządzania projektami zdobytymi podczas wdrażania systemów zintegrowanych oraz pełniąc funkcje Project Managera w firmie projektowej jak również będąc konsultantem w firmach w których realizacja wymaga zarządzania projektami.
Jest ambitnym trenerem, przekazuje wiedzę w sposób zrozumiały i przejrzysty dla uczestników. Zachęca do zadawania pytań i dyskusji. Prowadząc szkolenia duży nacisk kładzie na praktyczne aspekty związane z daną tematyką bazując na wieloletnim doświadczeniu we wdrażaniu i audytowaniu SZJ.
TERMINY
Proponowany termin szkolenia:
KOSZTORYS SZKOLENIA
Koszt szkolenia dla jednej osoby wynosi: 1290.00 PLN netto.
Przy zgłoszeniu 2 – 4 osób koszt szkolenia wynosi: 1190.00 PLN netto.
W cenę szkolenia wliczone są:
- procesz szkolenia,
- materiały szkoleniowe w formie książkowej wraz z notatnikiem i długopisem,- wszelkie koszty związane z trenerem,
- ewaluacja szkolenia,
- imienny certyfikat ukończenia szkolenia,
- sala szkoleniowa z wyposażeniem,
- całodzienne przerwy kawowe,
- obiad w każdym dniu szkolenia,
- konsultacje poszkoleniowe z trenerem.
Cena szkolenia nie uwzględnia:
- noclegów,
- kolacji,
- dojazdu uczestników,
- ubezpieczenia.
Szkolenie zamknięte wyceniane jest indywidualnie dla każdego Klienta