Auditor wewnetrzny Systemu Zarządzania wg systemu HACCP i normy ISO 22000

Cel szkolenia

Celem szkolenia jest zdobycie wiedzy i praktycznych umiejętności w zakresie audytu wewnętrznego systemu HACCP wg ISO 22000.

Przeznaczenie szkolenia

Szkolenie przeznaczone jest dla osób, które chcą podnieść swoje kwalifikacje zawodowe i uzyskać odpowiednie umiejętności z zakresu audytowania firm i zakładów spożywczych.

Szkolenie skierowane jest do:
  • osób zaangażowanych w projektowanie i zarządzanie systemami bezpieczeństwa żywności HACCP w przedsiębiorstwach,
  • decydentów odpowiedzialnych w firmach za nadzór i weryfikację systemów HACCP,
  • dyplomantów studiów żywnościowych i gastronomicznych,
  • osób chcących być audytorami systemu HACCP,
  • absolwentów kierunków żywnościowych i gastronomicznych,
  • pracowników gastronomi, sanepidu, przedstawicieli handlowych, pracowników zakładów i firm spożywczych,
  • osób zainteresowanych nabyciem praktycznych umiejętności audytowania systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności i pogłębianiem wiedzy z zakresu nowego standardu HACCP ISO 22000.
PROGRAM SZKOLENIA

1. Omówienie i interpretacja wymagań systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności ISO 22000.
2. Aspekty prawne związane z bezpieczeństwem zdrowotnym żywności.
3. Zagadnienia związane z systemem HACCP, GHP, GMP.
4. System HACCP w ISO 22000.
5. Wymagania dla audytorów.
6. Zasady i techniki audytowania wg międzynarodowych standardów.
7. Pytania kontrolne.
8. Projektowanie audytu – wymagania i potrzeby klientów, określenie celów audytów, planowanie audytów.
9. Zasady analizy i kwalifikacji wyników audytu - niezgodności, spostrzeżeń, obszarów doskonalenia.
10. Prowadzenie audytów, działania poaudytowe – prowadzenie spotkań, ustalanie niezgodności, raport audytu, działania korygujące, zapobiegawcze.
11. Usługi doradcze świadczone przez audytorów wewnętrznych – doskonalenie systemów.
12. Symulacja audytu.
13. Kompetencje interpersonalne audytorów wewnętrznych – psychologia komunikacji, asertywność, zarządzanie zespołem audytorów.
14. Psychologia audytów wewnętrznych – bariery komunikacyjne, negatywne nastawienie, komunikacja, sztuka dowiadywania się, obserwacji, wyciągania wniosków.

SYLWETKA TRENERA

Jurand M.

Absolwent Górnośląskiej Wyższej Szkoły Handlowej w Katowicach i Wyższej Szkoły Biznesu – National Louis University w Nowym Sączu.

Od 2002 wdraża  Systemy Zarządzania Jakością wg Norm ISO 9001, Systemy Zarządzania Środowiskiem wg ISO 14001, Systemy Zarządzania Bezpieczeństwem i Higieną Pracy OHSAS.  Współpracuje również jako konsultant w zakresie wdrażania Norm PN-N-18001, HACCP, ISO 27000, ISO 22000, ISO 17025, TS 16946, EMAS, BRC, IFS, oraz FSC.

Współpracuje z jednostkami szkoleniowymi w zakresie prowadzenia zajęć z tematów:  Zarządzanie Jakością w przedsiębiorstwie, Audytor Systemu Zarządzania Jakością, Pełnomocnik Systemu Zarządzania Jakością, System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności, Etyka w zawodzie audytora, Profesjonalna Obsługa Klienta, Negocjacje, Kreatywność w biznesie, Zarządzanie czasem  i wiele innych.

Posiada również praktyczne umiejętności zarządzania projektami zdobytymi podczas wdrażania systemów zintegrowanych oraz pełniąc funkcje Project Managera w firmie projektowej jak również będąc konsultantem w firmach w których realizacja wymaga zarządzania projektami.

Jest ambitnym trenerem, przekazuje wiedzę w sposób zrozumiały i przejrzysty dla uczestników. Zachęca do zadawania pytań i dyskusji. Prowadząc szkolenia duży nacisk kładzie na praktyczne aspekty związane z daną tematyką bazując na wieloletnim doświadczeniu we wdrażaniu i audytowaniu SZJ.

ZGŁOSZENIE UDZIAŁU

Formularz zgłoszeniowy na szkolenie: formularz-zgloszeniowy

TERMINY

Proponowany termin szkolenia:

KOSZTORYS SZKOLENIA

Koszt szkolenia dla jednej osoby wynosi: 1290.00 PLN netto.
Przy zgłoszeniu 2 – 4 osób koszt szkolenia wynosi: 1190.00 PLN netto

W cenę szkolenia wliczone są:
- procesz szkolenia,
- materiały szkoleniowe w formie książkowej wraz z notatnikiem i długopisem,
- wszelkie koszty związane z trenerem,
- ewaluacja szkolenia,
- imienny certyfikat ukończenia szkolenia,
- sala szkoleniowa z wyposażeniem,
- całodzienne przerwy kawowe,
- obiad w każdym dniu szkolenia,
- konsultacje poszkoleniowe z trenerem.

Cena szkolenia nie uwzględnia:
- noclegów,
- kolacji,
- dojazdu uczestników,
- ubezpieczenia.

Szkolenie zamknięte wyceniane jest indywidualnie dla każdego Klienta