ISO 14001

O NORMIE

ISO 14001 to międzynarodowa norma określająca wymagania dotyczące sposobu organizacji procesów przebiegających w firmie, mających wpływ na środowisko (np. produkcja, utylizacja).
System Zarządzania Środowiskowego jest narzędziem wspomagającym działania związane z racjonalnym korzystaniem z zasobów naturalnych i wspomaga redukcję niekorzystnego oddziaływania na środowisko zarówno samego zakładu, jak i wytwarzanych produktów.
Niektórzy przedsiębiorcy chcą w ten sposób poprawić swój wizerunek, inni są obligowani do wprowadzenia ekologicznego ISO przez swoich kontrahentów. Wdrożenie ISO z serii 14000 przez firmę sygnalizuje, że zależy jej, żeby środowisko jak najmniej odczuło produkcję, używanie i utylizowanie wprowadzanych na rynek wyrobów.

Korzyści wynikające z wdrożenia i stosowania systemu zarządzania środowiskowego wg normy ISO 14001: 2015

• ograniczenie negatywnego oddziaływania firmy na środowisko w sposób celowy, zorganizowany i ekonomiczny
• wskazanie negatywnych i pozytywnych aspektów środowiskowych w firmie
• poprawa wizerunku firmy