Normy/audyty/wymagania

30 lip 2020
ISO 22000- międzynarodowa norma określająca wymagania wobec systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności


Norma PN-EN ISO 22000:2018-08 Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności. Wymagania dla każdej Organizacji należącej do łańcucha żywnościowego, zastąpiła wcześniejsze wydanie PN-EN ISO 22000:2006.

Aktualizacja normy umożliwia jej integrację z systemami zarządzania: ISO 9001:2015, ISO 14001:2015, ISO 27001:2017.


Norma ISO 22000 obejmująca wszystkie organizacje łańcucha produkcji żywności:
•   

Czytaj więcej
02 lip 2020
KULTURA BEZPIECZEŃSTWA I HIGIENY PRACY

Czym jest kultura bezpieczeństwa pracy.
Kultura bezpieczeństwa i higieny pracy jest jednym z elementów ogólnej kultury bezpieczeństwa organizacji. Po raz pierwszy ten termin pojawił się w raporcie po katastrofie w elektrowni atomowej w Czarnobylu i był użyty przez Agencję Energii Atomowej. Dla kształtowania kultury bezpieczeństwa pracy niezbędne jest zrozumienie samego pojęcia bezpieczeństwa i higieny pracy.Czytaj więcej

24 cze 2020
NOWY TERMIN PRZEJŚCIA NA ISO 45001:2018

Wg pierwotnych założeń okres przejścia na ISO 45001 wynosił 3 lata. System zarządzania należało zatem dostosować i recertyfikować do 31 marca 2021 roku. Obecna sytuacja zaważyła jednak na podjęciu decyzji o przeniesieniu tego terminu, o czym poinformował IAF (International Accreditation Forum). Dotychczasowy okres przejściowy przesunięty został o 6 miesięcy, tj. do 30 września 2021 r. Oznacza to, że firmy, które zostały certyfikowane zgodnie ze starymi normami, mus...

Czytaj więcej
Zamknij
Ta strona używa plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług oraz statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce dotyczącej cookies. [OK, akceptuję cookies]