Norma PN-EN ISO 22000:2018-08 Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności. Wymagania dla każdej Organizacji należącej do łańcucha żywnościowego, zastąpiła wcześniejsze wydanie PN-EN ISO 22000:2006.
Aktualizacja normy umożliwia jej integrację z systemami zarządzania: ISO 9001:2015, ISO 14001:2015, ISO 27001:2017.
Norma ISO 22000 obejmująca wszystkie organizacje łańcucha produkcji żywności:
•
Czym jest kultura bezpieczeństwa pracy.
Kultura bezpieczeństwa i higieny pracy jest jednym z elementów ogólnej kultury bezpieczeństwa organizacji. Po raz pierwszy ten termin pojawił się w raporcie po katastrofie w elektrowni atomowej w Czarnobylu i był użyty przez Agencję Energii Atomowej. Dla kształtowania kultury bezpieczeństwa pracy niezbędne jest zrozumienie samego pojęcia bezpieczeństwa i higieny pracy.Czytaj więcej
Wg pierwotnych założeń okres przejścia na ISO 45001 wynosił 3 lata. System zarządzania należało zatem dostosować i recertyfikować do 31 marca 2021 roku. Obecna sytuacja zaważyła jednak na podjęciu decyzji o przeniesieniu tego terminu, o czym poinformował IAF (International Accreditation Forum). Dotychczasowy okres przejściowy przesunięty został o 6 miesięcy, tj. do 30 września 2021 r. Oznacza to, że firmy, które zostały certyfikowane zgodnie ze starymi normami, mus...