ul. Legionów 92, 42-202 Częstochowa, Polska
+48 34 361 31 18 wew. 110, +48 34 344 18 28

BHP – dlaczego jest ważne?

Dlaczego zasady BHP są ważne?

Obowiązek przestrzegania przepisów BHP dotyczy każdego pracodawcy oraz pracownika. Nie opłaca się zatem odwlekać tematu szkolenia, zwłaszcza, że na wstępnym się nie kończy. Przy każdorazowym zatrudnieniu nowej osoby, konieczne jest wprowadzenie go w podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy. W przeciwnym razie, grożą kary – w przypadku ewentualnego wypadku, sytuacja staje się jeszcze bardziej poważna. Każdy pracownik powinien znać zasady bezpiecznej pracy a każdy pracodawca powinien taką naukę zapewnić.

Kto organizuje szkolenia BHP – wstępne i okresowe?

W każdej pracy coś się może wydarzyć. Niezależnie od tego, czy mówimy o magazynie, czy biurze. Dlatego warto działać zgodnie z zasadą: działaj tak żeby nic się nie stało ale miej na uwadze, że może się coś stać. Świadomość, jak postępować w określonych sytuacjach uznanych za niebezpieczne, jest niezwykle ważne.

Pracodawca zapewnia każdemu pracownikowi szkolenie obowiązkowe z zasad bezpieczeństwa i higieny pracy. Sposób, w jaki odbędzie się szkolenie jest dowolne, jednak nie każda placówka posiada np. swojego osobistego szkoleniowca. Wówczas warto skorzystać z usług firmy zewnętrznej. Tutaj należy się przyjrzeć kompetencjom tej firmy, ponieważ to bardzo ważne aby wiedza o BHP została przekazana w jasny sposób.

Umówmy się, szkolenia z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy nie są wyjątkowo ciekawe. Jednak specjaliści dobierający odpowiednich szkoleniowców mogą uprzyjemnić pracownikom czas spędzony na szkoleniu. To, w jaki sposób informacje zostają przekazane, w dużym stopniu wpływa na ich późniejsze wykorzystanie.

Dlaczego warto stosować zasady BHP?

Stosując się do zasad BHP, przede wszystkim zapewniasz bezpieczeństwo w obiekcie dostępnym dla pracowników. Tutaj można mówić zarówno o korzyściach moralnych, jak i materialnych, ponieważ w przypadku wypadku w czasie pracy, szkody się mnożą. Przestrzeganie przepisów BHP ustrzeże Ciebie oraz Twoich pracowników przed konsekwencjami, jak również ewentualnymi sankcjami, które nakłada się w przypadku naruszenia określonych zasad zaznaczonych w kodeksie pracy.

Znajomość zasad BHP to nie tylko uświadamianie pracowników ale również stworzenie bezpiecznego środowiska pracy, np. z oznaczeniami „uwaga stopień, „uwaga, ślisko”. Dodatkowo możesz zapewnić komfortowe warunki np. przy pracy w biurze (ergonomiczne stanowiska pracy), czy w hucie (słuchawki, chroniące przed hałasem). Większy komfort podczas pracy oznacza wydajniejszą pracę.

Stosując zasady BHP nie musisz bać się nagłej kontroli pracowników Państwowej Inspekcji Pracy. Korzyści wynikających ze znajomości oraz stosowania zasad BHP jest mnóstwo. Jednak szkolenie nie kończy się na 2-godzinnym spotkaniu, które odbywa się w dniu rozpoczęcia pracy nowego pracownika. To także szkolenia uzupełniające, które są intensywne, trwają cały dzień i muszą zostać dobrze przeprowadzone aby nie były stratą a istotną korzyścią dla firmy.

Kary wynikające z nieznajomości zasad BHP

Pracownikowi, który nie przestrzega przepisów BHP grozi kara upomnienia, nagany albo kara pieniężna. Tak się dzieje w przypadku, gdy swoją niewiedzą pracownik zagraża sam sobie. W momencie kiedy jego działania prowadzą do stworzenia niebezpiecznej sytuacji dla innych pracowników firmy, kary są znacznie bardziej surowe.

Z kolei pracodawca, który nie przestrzega swoich obowiązków wynikających z Prawa Pracy i obejmujących przepisy BHP, naraża się na karę grzywny lub pozbawienia wolności do lat 3. Abstrahując od faktu, że przede wszystkim stwarza niebezpieczeństwo dla ludzi, których zatrudnia.

Po nieudanej wizycie Inspekcji Pracy może się więc okazać, że pracodawca będzie upomniany lub nawet nakaże mu się zawieszenie działalności. Wiesz już dlaczego warto stosować i wdrażać zasady BHP, jeśli naprawdę zależy Ci na rozwoju Twojego biznesu.

Wszystko przed Tobą – jeszcze dzisiaj możesz skorzystać ze szkoleń BHP organizowanych przez SGP Training&Consulting.