ul. Legionów 92, 42-202 Częstochowa, Polska
+48 34 361 31 18 wew. 110, +48 34 344 18 28

Diversity Icebreaker

Diversity Icebreaker – Odkryj potencjał różnorodności

Praca w środowisku monokulturowym jest coraz mniej powszechna. Do firm zgłaszają się osoby o różnym pochodzeniu, płci i wieku. Chociaż wiąże się to z wieloma korzyściami dla firmy, pojawiają się także określone problemy. Brak tolerancji, akceptacji osób młodszych stażem czy pochodzących z innego kraju. To są dylematy, przed którymi stają dzisiejsi przedsiębiorcy.

Odkryj korzyści różnorodności

Z pewnością dostrzegasz, że w Polsce osiedla się coraz więcej osób z obcych krajów. Niektórzy podjęli tutaj studia i zostali, inni przeprowadzili się za swoją wielką miłością a dla jeszcze innych Polska jest szansą na rozwój. Właśnie dlatego tak ważne jest aby lokalni pracownicy byli przyjaźnie nastawieni do obcokrajowców. Brak wiedzy napędza motor strachu i uprzedzeń. Polska to nie USA. Dopiero uczymy się życia w zróżnicowanym społeczeństwie.

Jako właściciel firmy, musisz zadbać o to aby żaden z Twoich pracowników nie poczuł się pokrzywdzony. Jeśli jesteś Polakiem, który pracuje w firmie, w której pojawia się coraz więcej osób z obcych kultur, także powinieneś uczyć się zrozumienia ich odmienności. Wszystko po to, byś czerpał jak najwięcej korzyści z tego zjawiska. Na szczęście istnieją specjalne szkolenia, które pomagają wdrożyć się w pracę różnorodnego zespołu.

Szkolenia z Diversity Icebreaker są skierowane głównie do:

• osób zarządzających zróżnicowanymi zespołami
  • osób, które pracują w środowisku wielokulturowym
  • działów HR przydzielających odpowiednie osoby do stanowisk

Wygraj z uprzedzeniami

Z różnorodności wynika więcej korzyści, niż może się wydawać. Osoby, które były pobudzane przez różne bodźce, posiadają odmienne doświadczenie oraz wrażliwość, dodają do firmy określone korzyści. Uprzedzenia nie występują wyłącznie w odniesieniu do obcych kultur. Firma staje przed szeregiem różnych wyzwań. Między innymi jest to łączenie pracy osób różnej płci i wieku. Czasy, w których wyłącznie mężczyzna zarządza zespołem, tylko kobieta jest asystentką prezesa a milenialsi robią kawę, są już za nami.

Obecnie w standardowym teamie korporacji obecni są pracownicy w różnym wieku oraz pochodzeniu. Kobiety często sprawują rolę teamlidera a 20-latkowie na start wchodzą na wysokie stanowiska. Ich świeże, niestandardowe spojrzenie na pewne działania w firmie są ciekawe i rentowne. Nie jest regułą, że pracownik z 20-letnim doświadczeniu zarządza zespołem. Wszystko zależy od kompetencji.

Niestety zdarza się, że ci starsi stażem deprecjonują działania młodszych kolegów i koleżanek. W dalszym ciągu słychać niesmaczne żarty odnoszące się do kobiet, jak również obcokrajowców. Diversity Icebreaker to szkolenia, dzięki którym w zespole wprowadzona zostaje zdrowa atmosfera. Łamie się stare schematy i tworzy się nową wartość dla przedsiębiorstwa.

Jesteś ciekaw takiego szkolenia? Skontaktuj się z nami!