ul. Legionów 92, 42-202 Częstochowa, Polska
+48 34 361 31 18 wew. 110, +48 34 344 18 28

Pracodawca marzeń, czyli mobbing jest passé

Coraz więcej mówi się o dobrych warunkach pracy. Młodzi ludzie są przygotowani na zmiany obecne na rynku. Mają otwarte umysły i chętnie zdobywają nową wiedzę. Jednak za swoje specjalistyczne umiejętności, ambitni pracownicy oczekują czegoś w zamian. Chodzi o możliwość rozwoju, a coraz częściej także o dogodne warunki pracy.

Świat pędzi a my w nim gonimy za sukcesem. Z tego względu mówi się o wartościach Work Life Balance. Kreatywni pracownicy potrzebują harmonii i warunków sprzyjających myśleniu. Stojący za plecami pracodawca, który patrzy na ręce i krytykuje każdy pomysł pracowników, to już przeszłość. Mówiąc w skrócie, pressing i mobbing wyszły z mody.

Z uwagi na doniesienia o wzrostowym czynniku zachorowalności na nerwicę i depresję, zdrowie stawia się na pierwszym miejscu. Najlepsi w swoim fachu wolą odpuścić duże pieniądze na korzyść uzyskanego spokoju. Wiedzą, że jeśli mają myśleć niestandardowo i każdego dnia uczyć się czegoś nowego, potrzebują sprzyjających warunków. Coraz więcej osób stawia na swój rozwój osobisty bardziej, niż na pracę w jednym, konkretnym miejscu. Zatem jeśli pracodawca stosuje mobbing, może go to zgubić.

Jesteś pracodawcą? To Cię zainteresuje

Jeśli czujesz, że podejście Twoich pracowników faktycznie się zmieniło i jawi Ci się jako roszczeniowe i niezrozumiałe, udaj się na szkolenie do akademii skutecznego managera. Tam poznasz szczegóły dotyczące team buildingu, pojęcia mind mapping oraz leadership. O co chodzi?

Przede wszystkim dowiesz się, jak zostać mądrym i cenionym liderem. Zrozumiesz, w jaki sposób myślą młodzi i kreatywni pracownicy oraz z czego wynikają ich decyzje. Dodatkowo nauczysz się zarządzać właściwą organizacją zespołu i poradzisz sobie z konfliktami, które niemal zawsze pojawiają się w grupie.

Presja i groźne spojrzenie mogą działać demotywująco na pracowników, na których zależy Ci najbardziej. Zamiast ich zniechęcać do pracy w Twojej firmie, poszukaj kompromisu. Pokaż, jaki jesteś mądry, doświadczony i nowoczesny. Spraw, żeby pracownicy stawiali Cię za przykład pracodawcy i chcieli się starać właśnie dla Ciebie. Nawet nie wiesz, jak Twoje zadowolenie może być dla kogoś motywujące.

Z życiem jest jak z handlem

To prawda, że częściej podejmujemy decyzje pod wpływem emocji. Uważasz, że jesteś bardzo racjonalnym człowiekiem? W takim razie, co w Twojej kieszeni robi nowy IPhone? Po co Ci rower szosowy za 10 tys, skoro rocznie nie przekraczasz na nim 500km? Z życiem jest trochę jak z handlem. Jest podaż, jest popyt oraz morze ludzkich pragnień i jeszcze głębsze morze czułych punktów.

Zamiast traktować personalnie uwagi swojego pracownika, postaraj się spojrzeć na tę sytuację bez emocji. Może faktycznie młody programista zbyt często robi nadgodziny? Nie uważasz, że ciągłe krytykowanie jego pracy może sprawić, że stracisz cennego pracownika? Nie daj się ponieść emocjom. Myśl biznesowo, działaj na korzyść rozwoju firmy.

Każdy coś sprzedaje i próbuje zakupić coś w korzystnej cenie. Pracownik sprzedaje swoje umiejętności, jednak w zamian oczekuje zapłaty, która nie kończy się na godziwej pensji. Z kolei pracodawca płacąc, ma prawo wymagać. Jednak zawsze na pierwszym miejscu powinien widzieć rozwój swojego biznesu. Do tego celu coraz częściej prowadzi dobra relacja z ambitnymi i zaangażowanymi pracownikami. Udaj się na szkolenie T&C, zostań pracodawcą marzeń i rozwijaj swoją firmę w Polsce i za granicą.