Zapisz się na szkolenie

Jesteś zainteresowany konkretnym szkoleniem?

Szkolenia

Masz pytanie? Napisz do nas! Na każde pytanie odpowiemy w 24 godziny.

Bądź na bieżąco!

Interesują Cię informacje o aktualnościach oraz najnowsze szkolenia?

Szkolenie ZASADY UDZIELANIA, MONITOROWANIA ORAZ PRAWIDŁOWEJ REALIZACJI UMÓW OBJĘTYCH POMOCĄ DE MINIMIS W 2019 R.-PRAKTYKA POWIATOWEGO URZĘDU PRACY

Opis szkolenia ZASADY UDZIELANIA, MONITOROWANIA ORAZ PRAWIDŁOWEJ REALIZACJI UMÓW OBJĘTYCH POMOCĄ DE MINIMIS W 2019 R.-PRAKTYKA POWIATOWEGO URZĘDU PRACY

ZASADY UDZIELANIA, MONITOROWANIA ORAZ PRAWIDŁOWEJ REALIZACJI UMÓW OBJĘTYCH POMOCĄ DE MINIMIS W 2019 R. – PRAKTYKA POWIATOWEGO URZĘDU PRACY

CELE SZKOLENIA

Przygotowanie uczestnika do pracy z instrumentami wsparcia objętymi regułami pomocy de minimis (w tym w ramach POWER). Przygotowanie ma charakter zarówno teoretyczny, jak i praktyczny, tak aby po zakończeniu szkolenia uczestnik posiadał wiedzę i umiejętności z zakresu podstaw udzielania pomocy, a także potrafił w praktyce stosować szczegółowe zasady związane z udzielaniem pomocy de minimis. Celem jest także wskazanie sposobu i przygotowanie uczestnika do pracy na etapie rozpatrywania indywidualnych przypadków i identyfikowania lub wykluczania występowania pomocy de minimis. Na szkoleniu omówione zostaną krajowe przepisy związane z udzielaniem pomocy de minimis oraz przepisy wspólnotowe. Celem zajęć jest także nabycie przez uczestników umiejętności określania wartości udzielanej pomocy (EDB) w kontekście realizacji np. prac interwencyjnych, a także przypadków rozkładania pomocy na raty lub odraczania terminu zwrotu pomocy – ma to zastosowanie w sytuacji zwrotu pomocy w przypadku niedotrzymania przez beneficjenta pomocy warunków udzielenia pomocy.

ZAKRES SZKOLENIA*
  • Kiedy występuje pomoc publiczna – spojrzenie na pojęcie działalności o charakterze gospodarczym:
  • Który rodzaj pomocy de minimis wybrać:
  • Określanie wysokości udzielanej pomocy de minimis na przykładach ulgi w spłacie zobowiązań: rozkładanie na raty zaległości publicznoprawnych lub odraczanie terminu płatności zaległości publicznoprawnych.
  • Refundacja części kosztów poniesionych na wynagrodzenia, nagrody oraz składki na ubezpieczenia społeczne skierowanych bezrobotnych do 30 roku życia.
  • Finansowanie kosztów kształcenia ustawicznego: omówienie pojęcia mikroprzedsiębiorcy wraz ze wskazaniem podstaw prawnych.
  • Bon na zasiedlenie: ocena występowania pomocy de minimis w przepadku przyznania bonu w związku z podjęciem przez osobę bezrobotną do 30 roku życia poza miejscem zamieszkania działalności gospodarczej.
  • Analiza wybranych instrumentów wsparcia, w odniesieniu do których będzie należało stosować pomoc de minimis – z uwzględnieniem potrzeb uczestników szkolenia w oparciu o znowelizowane w 2017 r. akty wykonawcze:
  • Łączenie oraz kumulowanie pomocy de minimis w odniesieniu do tego samego podmiotu prowadzącego działalność o charakterze gospodarczym.
  • Rozporządzenie Rady Ministrów w sprawie zakresu informacji przedstawianych przez podmiot ubiegający się o pomoc de minimis.
  • Rozporządzenie Rady Ministrów w sprawie zaświadczeń o pomocy de minimis i pomocy de minimis w rolnictwie lub rybołówstwie.
  • Sukcesja prawna – zmiany przedsiębiorców na etapie realizacji umowy. Postępowanie w przypadku zmiany formy prawnej beneficjenta pomocy w trakcie realizacji umowy (przekształcenia)
  • Omówienie zagadnień zwrotu pomocy de minimis w przypadku:
  • Dyskontowanie pomocy de minimis w odniesieniu do poszczególnych form wsparcia:
  • Sprawozdania z udzielonej pomocy de minimis: system SHRIMP oraz SRPP w rolnictwie.
  • Praktyka: 50 przypadków związanych z udzielaniem pomocy de minimis oparte wyłącznie na przykładach pojawiających się w działalności Powiatowych Urzędach Pracy.

*SZCZEGÓŁOWY PROGRAM SZKOLENIA UDOSTĘPNIANY NA ŻYCZENIE KLIENTA

ZGŁOSZENIE UDZIAŁU W SZKOLENIU ZASADY UDZIELANIA, MONITOROWANIA ORAZ PRAWIDŁOWEJ REALIZACJI UMÓW OBJĘTYCH POMOCĄ DE MINIMIS W 2019 R.-PRAKTYKA POWIATOWEGO URZĘDU PRACY

Zgłoś swój udział w szkoleniu "ZASADY UDZIELANIA, MONITOROWANIA ORAZ PRAWIDŁOWEJ REALIZACJI UMÓW OBJĘTYCH POMOCĄ DE MINIMIS W 2019 R.-PRAKTYKA POWIATOWEGO URZĘDU PRACY " wypełniając formularz on-line na naszej stronie lub pobierając formularz PDF.

TERMINY SZKOLEŃ ZASADY UDZIELANIA, MONITOROWANIA ORAZ PRAWIDŁOWEJ REALIZACJI UMÓW OBJĘTYCH POMOCĄ DE MINIMIS W 2019 R.-PRAKTYKA POWIATOWEGO URZĘDU PRACY

Termin i miejsce szkolenia ustalane są z Klientem.

WYCENA SZKOLENIA ZAMKNIĘTEGO

Szkolenie "ZASADY UDZIELANIA, MONITOROWANIA ORAZ PRAWIDŁOWEJ REALIZACJI UMÓW OBJĘTYCH POMOCĄ DE MINIMIS W 2019 R.-PRAKTYKA POWIATOWEGO URZĘDU PRACY " może zostać zorganizowane w formie zamkniętej w ustalonym miejscu i czasie. Wypełnij formularz wyceny szkolenia zamkniętego, aby poznać szczegóły oferty.

Podobne szkolenia

Zamknij