Organizacja czasu pracy

PROFIL UCZESTNIKA

Szkolenie adresowane jest przede wszystkim do osób, które:czują, że nie radzą sobie z zadaniami, które wykonują pod presją czasu,
marzą o tym, by stać się osobą sumienną, punktualną i systematyczną,
 chcą zacząć się w końcu na bieżąco wyrabiać z terminami lub choćby złapać wytchnienie w życiu prywatnym i zawodowym,
 pragną opanować zasady i techniki skutecznego planowania i priorytetyzowania prowadzonych projektów,
 chcą nauczyć się, jak wzbudzać w sobie motywację do wykonywania trudnych i nieprzyjemnych zadań.

W toku szkolenia uczestnik nauczy się planować zadania i zarządzać czasem w sposób, który podniesie jego wydajność w pracy i życiu pozazawodowym, skutecznie radzić sobie z napięciem i stresem w czasie pracy, asertywnie odpowiadać na dystraktory, utrudniające koncentrację lub przyczyniające się do marnotrawienia czasu, redukować sytuacje, w których czynniki zewnętrzne uniemożliwiają logiczne myślenie i wykonywanie zadań na czas, podejmować – w razie potrzeby – efektywne działania zapobiegawcze.

CELE SZKOLENIA

Głównym celem warsztatu jest prezentacja zasad i technik zarządzania czasem    i organizacji pracy oraz technik i sposobów motywowania samego siebie do realizacji wyznaczonych zadań w określonym czasie. Szkolenie składa się z części teoretycznej (ok. 40 proc czasu) i warsztatu praktycznego, którego celem jest szybkie przećwiczenie wprowadzonych w trakcie szkolenia technik działania i sposobów radzenia sobie z problemami ze wspomnianego zakresu

PROGRAM SZKOLENIA

PSYCHOLOGIA ZARZĄDZANIA CZASEM
  •     bariery utrudniające skuteczne zarządzanie sobą w czasie, czyli które poglądy i nawyki powinniśmyzmienić
  •     programowanie swoich przyszłych zachowań - projektowanie mentalne
  •     idea zarządzania czasem wg S. Covey'a
  •     osobowość typu "A"

ANALIZA DOTYCHCZASOWEGO SPOSOBU ORGANIZOWANIA CZASU

•     moje aktywności w ciągu dnia – na co poświęcam najwięcej czasu, na co go marnotrawię, z czym się nie wyrabiam, z jakimi
         zadaniami i aktywnościami mam problemy.
  •     określenie warunków idealnych: co chciałbym zmienić w moim planowaniu zadań i sposobie pracy.
  •     motywacja – czego mi brakuje, by motywować się do właściwego zarządzania zadaniami i ich realizacją.

CO JEST DLA CIEBIE NAPRAWDĘ WAŻNE? JAK USTALAĆ SWOJE PRIORYTETY

•     hierarchia potrzeb wg A. Maslowa
  •     zasada Pareto - 20/80
  •     metoda ABC
  •     matryca Eisenhowera

WARUNKI OPERACYJNOŚCI CELÓW. JAK POPRAWNIE FORMUŁOWAĆ SWOJE CELE?
SZTUKA PLANOWANIA DZIAŁAŃ DŁUGOTERMINOWYCH I KRÓTKOTERMINOWYCH

•     strategia Vonneguta
  •     metoda Gantta
  •     metoda ALPEN

BARIERY UTRUDNIAJĄCE EFEKTYWNE WYKORZYSTariery utrudniające efektywne wykorzystanie czasu w pracy

•     organizacja stanowiska pracy
  •     jak odkryć i wyeliminować "pożeraczy czasu"
  •     jak wykorzystać wykres "krzywej zakłóceń" dnia
  •     analiza "spraw wpływających" i umiejętność ich katalogowania
  •     zasady i reguły delegowania zadań.

STYL ŻYCIA SPRZYJAJĄCY ZARZĄDZANIEM SOBĄ W CZASIE

•     jak wykorzystać swój "zegar biologiczny"
  •     nawyk dbania o zdrowie i kształtowania tężyzny fizycznej
  •     nowoczesne strategie uczenia się; techniki szybkiego i skutecznego przyswajania informacji (szybkie czytanie, techniki
        pamięciowe, mapy myśli)
  •     jak maksymalnie wykorzystywać swój umysł? - organizacja jednostek pracy umysłowej, przerwy

STRES I JEGO WPŁYW NA WYKONANIE ZADANIA

• praca pod presją czasu – wpływ adrenaliny na szybkość i jakość wykonania zadania
  • stres zbyt niski, zbyt wysoki i optymalny – klasyfikacja w odniesieniu do osobowości człowieka i charakteru wykonywanej pracy
  • pozytywne i negatywne skutki stresu
  • przyczyny stresu w życiu zawodowym: terminy, niepewność jutra, emocje
  • pozazadaniowe stresory w pracy – jak sobie z nimi radzić
  • asertywność – jak nie tracić czasu na nieważne rzeczy, o które proszą nas inni, i nie stresować się odmawianiem

KONFLIKTY, ICH WPŁYW NA GOSPODAROWANIE CZASEM I METODY ICH ROZWIĄZYWANIA
  •     trudne sytuacje międzyludzkie a zarządzanie czasem – jak godzić jedno z drugim
  •     trudności i konflikty z rozmówcą oraz sposoby ich rozładowania
  •     koło konfliktów i metody konstruktywnej mediacji

SYTUACJE SPECJALNE
  •     zarządzanie czasem w warunkach kryzysowych
  •     organizacja czasu w trakcie spotkania roboczego
  •     rola agendy

SYLWETKA TRENERA

Magister prawa na Uniwersytecie Lubelskim, studia podyplomowe na Uniwersytecie Saarlandzkim w Saarbrucken, oraz na Wyższej Szkole Bankowej we Wrocławiu. Ukończyła studia doktoranckie na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim na Wydziale Prawa, Prawa Kanonicznego i Administracji. Szkoleniowiec, dydaktyk, wykładowca.

Prowadzi zajęcia W Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Gorzowie Wielkopolskim, Polskim Uniwersytecie Wirtualnym w Łodzi oraz Platformie Zdalnego Nauczania Akademii Humanistyczno – Ekonomicznej w Łodzi. Prowadziła zajęcia z  postępowania administracyjnego, podstaw prawa cywilnego, karnego, konstytucyjnego, europejskiego, praw autorskich. Jako prelegent brała udział w konferencjach nt: prowadzenia działalności gospodarczej w RP, funduszy unijnych oraz dotyczącej Unii Europejskiej (implementacja prawa wspólnotowego). Wykonała również usługę w postaci przygotowania analizy i procedury przepływu informacji i danych dodatkowo publikowanych na BIP urzędu, wprowadzenia procedury przepływu informacji i zamieszczania dodatkowych informacji na BIP oraz wprowadzeniu procedury stosowania ankiet do regulaminów JST. Autorka wielu artykułów, vice prezes Fundacji Rozwoju Kielc, obecnie w zarządzie Fundacji Invigo.

Szkolenia przeprowadzała m. in. dla: Wojewódzkich Urzędów Pracy, Powiatowych Urzędów Pracy, Urzędów Marszałkowskich,  Urzędów Miast i Gmin: Trójmiasta, Starachowic, Sępólna Krajeńskiego, Tarnowskich Gór, Warszawy, Sokołowa Podlaskiego, Chmielnika, Jasła, Sułoszowej, dla Rad Nadzorczych, związków zawodowych, habilitantów i doktorantów Uniwersytetu Gdańskiego itp.

Przez 4 lata prowadziła zajęcia z podstaw prawa cywilnego, karnego, konstytucyjnego, europejskiego, praw autorskich na jednej z wyższych uczelni. W ostatnich latach przeprowadziła szereg szkoleń również z prawa pracy i prawa administracyjnego. Jako prelegent brała udział w konferencjach nt: prowadzenia działalności gospodarczej w RP, funduszy unijnych oraz dotyczącej Unii Europejskiej (implementacja prawa wspólnotowego). Brała udział w panelu dyskusyjnym nt planów zagospodarowania przestrzennego podczas Targów Mieszkaniowych i Inwestycyjnych w Kielcach. W sierpniu 2014r. wystąpiła jako ekspert regionalny na seminarium organizowanym przez PARP "Od kompetencji pracowników do efektywności przedsiębiorstwa”.

Wykonała również usługę w postaci przygotowania analizy i procedury przepływu informacji i danych dodatkowo publikowanych na BIP urzędu, wprowadzenia procedury przepływu informacji i zamieszczania dodatkowych informacji na BIP oraz wprowadzeniu procedury stosowania ankiet do regulaminów jst. Opracowała procedury Etyki w samorządzie, Konsultacji społecznych, Obiegu dokumentacji wjst.

W ostatnich latach jest zaangażowana w działanie III sektora. Najpierw będąc w zarządzie Fundacji „Fundacja Rozwoju Kielc” przeprowadziła warsztaty z Przedsiębiorczości oraz była odpowiedzialna za realizację imprezy pn „Święto Zalewajki” Obecnie jest głównym fundatorem oraz pracuje w zarządzie nowo powstałej Fundacji „INVIGO”.

ZGŁOSZENIE UDZIAŁU

Formularz zgłoszeniowy na szkolenie: formularz-zgloszeniowy

TERMINY

KOSZTORYS SZKOLENIA

Koszt szkolenia dla jednej osoby wynosi: 1290.00 PLN netto.
Przy zgłoszeniu powyżej 2 osób koszt szkolenia za osobę wynosi: 1190.00 PLN netto

W cenę szkolenia wliczone są:
  • proces szkolenia,
  • sala szkoleniowa,
  • materiały szkoleniowe w formie książkowej wraz z długopisem,
  • wszelkie koszty związane z trenerem,
  • imienny certyfikat uczestnictwa w szkoleniu,
  • przerwy kawowe, obiad,
  • poszkoleniowe konsultacje z trenerem.

Szkolenie zamknięte wyceniane jest indywidualnie dla każdego klienta

Zamknij