Zapisz się na szkolenie
Jesteś zainteresowany konkretnym szkoleniem?Szkolenia
Skontaktuj się z nami
Masz pytanie? Napisz do nas! Na każde pytanie odpowiemy w 24 godziny.
szkolenia@sgpgroup.euBądź na bieżąco!
Interesują Cię informacje o aktualnościach oraz najnowsze szkolenia?
CZAS TRWANIA SZKOLENIA: 2 DNI (16 h szkoleniowych, 1 h szkoleniowa = 45 minut)
CELE SZKOLENIA
Celem szkolenia jest zdobycie wiedzy i praktycznych umiejętności w zakresie systemu wymagań ISO 22000 oraz ISO/TS 22002-4 (wcześniej PAS 223).
ODBIORCY SZKOLENIA
Szkolenie przeznaczone jest dla osób, które chcą podnieść swoje kwalifikacje zawodowe i uzyskać odpowiednie umiejętności w zakresie interpretacji wymagań Normy ISO 22000 oraz ISO/TS 22002-4.
Szkolenie skierowane jest do:
• osób zaangażowanych w projektowanie i zarządzanie systemami zarządzania w zakładach produkujących materiały do kontaktu: z żywnością, kosmetykami, itp.
• kierowników i pracowników kontroli jakości,
• członków zespołu HACCP,
• absolwentów studiów żywnościowych i gastronomicznych, którzy pragną poszerzyć swoją wiedzę zdobytą podczas studiów,
• pracowników firm produkujących żywność, dystrybutorów, hurtowników, producentów opakowań oraz Inspekcji nadzorujących,
• osób zainteresowanych nabyciem praktycznych umiejętności związanych z wdrożeniem i doskonaleniem systemu zarządzania w oparciu o normę ISO 22000 oraz ISO/TS 22002-4,
• pracowników firm posiadających certyfikat FSSC 22000 a także firm wdrażających wymagania niniejszego standardu,
PROGRAM SZKOLENIA
• Podstawowe pojęcia dotyczące bezpieczeństwa żywności,
• Aktualne wymagania prawne w zakresie bezpieczeństwa materiałów do kontaktu z żywnością w Polsce i UE, bezpieczeństwa,
• System HACCP jako system zarządzania,
• System HACCP jako podstawa wdrożenia innych standardów – wymagania sieci handlowych BRC Food i IFS Food,
• Geneza Norm serii ISO 22000 oraz schematu FSSC 22000,
• Programy wstępne wg. ISO/TS 22002-1, w tym m.in.:
o Konstrukcja budynków,
o Media – powietrze, woda, energia,
o Usuwanie odpadów,
o Urządzenia, maszyny i instalacje,
o Zakupy, ocena dostawców i usługodawców,
o Higiena maszyn, urządzeń i pomieszczeń,
o Zanieczyszczenia i migracje,
o Zwalczanie szkodników,
o Higiena i wyposażenie dla personelu,
o Powtórny przerób,
o Wycofanie wyrobów,
o Magazynowanie i transport,
o Obrona żywności,
• Ćwiczenie – ocena stanu wdrożenia programów wstępnych na podstawie zdjęć,
• Systemu HACCP (7 zasad systemu HACCP wg Normy ISO 22000),
• Wymagana dokumentacja w systemie zarządzania bezpieczeństwem żywności – procedury, instrukcje, zapisy itd.,
• Wymagania systemowe: m.in. komunikacja zewnętrzną, przegląd zarządzania, walidacja, weryfikacja, korekty, działania korygujące itp.,
• Procedura certyfikacji wg. wersji 4.1 FSSC 22000,
• Ćwiczenia praktyczne.
Szkolenie "Wymagania standardu FSSC dla producentów opakowań (wydanie 4.1)" może zostać zorganizowane w formie zamkniętej w ustalonym miejscu i czasie. Wypełnij formularz wyceny szkolenia zamkniętego, aby poznać szczegóły oferty.
Celem szkolenia jest zdobycie wiedzy/umiejętności z zakresu prowadzenia auditów wewnętrznych w oparciu o wymagania Standardu BRC Food .
Szkolenie w sposób warsztatowy wprowadza uczestników w rolę audytora wewnętrznego i zasady prowadzenia audytów zgodnie z wymaganiami PN-EN ISO 19011.
Wymagania Normy ISO 14001; Omówienie Normy ISO 19011, warsztaty pozwolą zrozumieć i ocenić Aspekty Środowiskowe, działania awaryjne oraz sterowanie operacyjne
Wiedza w zakresie oczekiwań OEM w ujęciu IATF 16949, Zrozumienie sposobu jak wdrażać te wymagania w systemach zarządzania organizacji, Poznanie wymagań dotyczących zarządzania procesowego,