Zapisz się na szkolenie

Jesteś zainteresowany konkretnym szkoleniem?

Szkolenia

Masz pytanie? Napisz do nas! Na każde pytanie odpowiemy w 24 godziny.

Bądź na bieżąco!

Interesują Cię informacje o aktualnościach oraz najnowsze szkolenia?

Szkolenie 5S w praktyce- organizacja miejsca pracy

Opis szkolenia 5S w praktyce- organizacja miejsca pracy

Metoda 5S jest szeregiem nieskompilowanych zasad, które pozwalają zorganizować stanowisko pracy w sposób czysty, uporządkowany, ergonomiczny oraz wydajny. Wdrożenie systemu pięciu poziomów, pozwala na zmniejszenie marnotrawstwa i ilości popełnianych błędów oraz zwiększenie produktywności, bezpieczeństwa i polepszenie jakości wyrobów bądź usług. 5S jest postawą do wdrożenia pozostałych narzędzi Lean Management. 5S zwiększa stabilność procesów.

Celem szkolenia
jest przygotowanie kadry kierowniczej, technicznej, operatorów do wdrożenia programu 5S. Podczas szkolenia zostaną omówione oraz zaprezentowane przykłady programu 5S usprawniające organizację firmy, obniżające koszty funkcjonowania przedsiębiorstwa oraz zmieniające kulturę organizacyjną.

16 godzin dydaktycznych - 2 dni lub wersja skrócona 1 dzień
W czasie szkolenia 2 dni – 4h poświęcamy na grę symulacyjną z zastosowaniem 5S
Program szkolenia

1. Wprowadzenie w temat szkolenia:

• podstawy modelu 5S, definicje, terminy, założenia filozoficzne i organizacyjne,
  • 1S - sortowanie, separacja rzeczy niepotrzebnych, strategia czerwonych etykietek,
  • 2S - systematyka, oznaczenie rzeczy potrzebnych, definiowanie miejsca przeznaczenia rzeczy, eliminacja strat wynikających z działań nieproduktywnych,
  • 3S - sprzątanie, co, jak i kiedy należy sprzątać, powiązanie programu 5S z TPM, pracownik właścicielem maszyny, stanowiska pracy,
  • 4S - standaryzacja, (wizualizacja, postępów wdrożenia programu, ustalanie punktów kontrolnych tworzenie procedur),
  • 5S - samodoskonalenie, utrzymanie standardów, audyty, kontrola codzienna, zakres odpowiedzialności kierownictwa, mistrzów, team leaderów i pracowników,
  • zastosowanie PDCA/DMAIC w tworzeniu standardu 5S.

2. Praktyczne kroki implementacji 5S. Mamy 5S i co dalej? - wdrożenie 5S to niezbędny początek.

3. Przejście audytowe w obszarze produkcyjnym (szkolenie wewnątrz firmowe) lub usługowym (szkolenie zewnętrzne).

4. Podejście projektowe we wdrażaniu 5S (kluczowe elementy osiągnięcia sukcesu):
  • przeszkody stawiane przed procesem implementacji rozwiązań.
  • identyfikacja „ograniczeń” we wdrożeniu:
    poszukiwanie przyczyn,
    określenie celu,
    analiza i wybór przyczyny,
    działania korygujące,
    standaryzacja.
SYLWETKA TRENERA

Praktyk zarządzania i ekspert w zakresie wdrażania Lean w przedsiębiorstwach produkcyjnych, usługowych i handlowych z branży: automotive, spożywczej, energetycznej, produkcji opakowań, farmaceutycznej i medycznej.
W latach 1998-2008 w firmie Beiersdorf-Lechia S.A.  zajmował się m.in., planowaniem kosztów remontów i części zamiennych w Dziale Utrzymania Ruchu, następnie jako Proces Technology Leader zarządzał procesem pakowania i projektami inwestycyjnymi związanymi z wprowadzaniem nowych wyrobów na liniach produkcyjnych.
Od roku 2009 zajmując stanowisko Managera Operacyjnego w Beiersdorf Manufacturing Poznań Sp. z o.o. producenta między innymi kosmetyków NIVEA i Eucerin rozpoczął wdrażanie systemu Lean jako pierwszy zakład w koncernie Beiersdorf AG.
W 2012 został Dyrektorem Zakładu w Obornikach Wielkopolskich i był również odpowiedzialny za wdrożenie Lean Manufacturing w Grupie CEDC, produkującej m.in. takie marki jak Bols, Soplica, Absolwent i Żubrówka.
W 2014 roku rozpoczął pracę jako Lena Manufacturing Manager w firmie Wrigley Poland i był odpowiedzialny za koordynację procesu Lean w fabryce w Poznaniu oraz trenerem „Problem Solving” i „FMOS – Factory Mars Operations System” – MARS University w Europie.
2016-2018 Dyrektor Generalny Grupy Foliarex sp. z o.o.- wdrożenie Lean w czterech zakładach produkcyjnych spółki, w 2017 Zakład w Słubicach nagrodzony Diamentem Forbesa.
Swoje doświadczenie w zakresie Lean Manufacturing zdobywał w Stanach Zjednoczonych i Europie współpracując i szkoląc się w firmach Solving Efeso, Coriolis Limited.

Konsultant, trener i wykładowca z zakresu Lean współpracujący z Katedrą Zarządzania i Inżynierii Produkcji na Politechnice Poznańskiej, Wyższą Szkołą Zarządzania i Bankowości w Poznaniu, WSB w Poznaniu i SGH w Warszawie, Wykładowca na studiach MBI na Politechnice Warszawskiej.

Autor wielu artykułów o tematyce Lean w takich czasopismach jak: „Production Manager”, „Służba Utrzymania Ruchu”, „KAIZEN

Pracował jako konsultant i trener dla takich zakładów jak, m. in.: Grupa Azoty, Primavera, VW, Stora Enso Poland S.A., Doellken, NGK Ceramics, TRW, Donako, LEK S.A., INEA.

ZGŁOSZENIE UDZIAŁU W SZKOLENIU 5S w praktyce- organizacja miejsca pracy

Zgłoś swój udział w szkoleniu " 5S w praktyce- organizacja miejsca pracy" wypełniając formularz on-line na naszej stronie lub pobierając formularz PDF.

TERMINY SZKOLEŃ 5S w praktyce- organizacja miejsca pracy

Proponowane terminy i miejsca realizacji szkolenia " 5S w praktyce- organizacja miejsca pracy":

28 - 29 listopada
Poznań
ZAPISZ SIĘ

KOSZTORYS SZKOLENIA OTWARTEGO

Szkolenie " 5S w praktyce- organizacja miejsca pracy" może zostać zrealizowane w formie otwartej. Terminy i miejsca szkoleń otwartych znajdziesz w zakładce "Terminy".

KOSZT SZKOLENIA STACJONARNEGO
  • dla jednej osoby: 1490.00 PLN netto.
  • przy zgłoszeniu 3 i więcej osób, koszt szkolenia za osobę wynosi: 1390.00 PLN netto
W cenę szkolenia stacjonarnego wliczone są:
  • proces szkolenia,
  • sala szkoleniowa,
  • materiały szkoleniowe w formie książkowej wraz z długopisem,
  • wszelkie koszty związane z trenerem,
  • imienny certyfikat uczestnictwa w szkoleniu,
  • przerwy kawowe, obiad,
  • poszkoleniowe konsultacje z trenerem.

Szkolenie zamknięte wyceniane jest indywidualnie dla każdego klienta

WYCENA SZKOLENIA ZAMKNIĘTEGO

Szkolenie " 5S w praktyce- organizacja miejsca pracy" może zostać zorganizowane w formie zamkniętej w ustalonym miejscu i czasie. Wypełnij formularz wyceny szkolenia zamkniętego, aby poznać szczegóły oferty.

Podobne szkolenia

Zamknij