Szkolenie Auditor wewnętrzny systemu BRC Packaging (wydanie 6)
szkolenie zamknięte
Szkolenie przeznaczone dla osób, pragnących pełnić funkcję auditora wewnętrznego standardu BRC Packaging. Celem szkolenia jest zdobycie wiedzy i umiejętności z zakresu prowadzenia auditów wewnętrznych.
CZAS TRWANIA SZKOLENIA- 2 DNI (16 godzin szkoleniowych, 1 godzina szkoleniowa = 45 minut)
CEL SZKOLENIA
Celem szkolenia jest zdobycie wiedzy z zakresu prowadzenia auditów wewnętrznych w oparciu o wymagania Standardu BRC Packaging .
ADRESACI SZKOLENIA
Szkolenie przeznaczone jest dla osób, pragnących pełnić funkcję auditora wewnętrznego standardu BRC Packaging.
Szkolenie skierowane jest do:
• kandydatów na auditorów wewnętrznych BRC Packaging,
• osób zaangażowanych w projektowanie i zarządzanie systemami zarządzania w zakładach produkujących materiały do kontaktu: z żywnością, kosmetykami, itp.
• kierowników i pracowników kontroli jakości,
• członków zespołu HACCP,
• absolwentów studiów żywnościowych i gastronomicznych, którzy pragną poszerzyć swoją wiedzę zdobytą podczas studiów,
• pracowników firm produkujących żywność, audytujących swoich dostawców, w celu poznania specyficznych wymagań stawianych producentom opakowań,
• osób zainteresowanych nabyciem praktycznych umiejętności związanych z wdrożeniem i doskonaleniem systemu zarządzania w oparciu o Standard BRC.
PROGRAM SZKOLENIA: Auditor wewnętrzny systemu BRC Packaging
Metodyka szkolenia
Szkolenie będzie miało charakter aktywny: wprowadzenie, prezentacja przykładów, ćwiczenia grupowe, warsztaty, dyskusja.
Sesja 1: Wstęp
Powitanie
Prezentacja uczestników i trenera
Prezentacja celów szkolenia
Sesja 2: Przegląd wymagań BRC Packaging ver. 6
Jak jest zorganizowany standard BRC Packaging
Wymagania fundamentalne
Przegląd wymagań BRC Packaging ver. 6
- Zaangażowanie najwyższego kierownictwa i ciągłe doskonalenie
- System zarządzania ryzykiem i zagrożeniami
Sesja 3: Przegląd wymagań BRC Packaging ver. 6 c.d.
- System Zarządzania Jakością i bezpieczeństwem wyrobu
- Standardy dla zakładu
- Kontrola produktów i procesów
- Personel
- Wymagania dla produktów handlowych
Sesja 4: Przygotowanie auditu zgodnie z Normą ISO 19011
Co to jest audit, kto to jest auditor, rodzaje i etapy przeprowadzenia,
Proces przygotowania auditu
Zasady audytowania wg ISO 19011
Pojęcie ryzyka auditowego
Ćwiczenie – przygotowanie auditu,
Ćwiczenie - ryzyko auditowe
Sesja 5: Prowadzenie auditu zgodnie z Normą ISO 19011
Proces przeprowadzenia auditu
Ćwiczenia – prowadzenie auditu / identyfikacja zgodności i niezgodności
Wykorzystanie mowy ciała w prowadzeniu wywiadu auditowego.
Podsumowanie 1 dnia szkolenia
Sesja 6: Zakończenie auditu zgodnie z Normą ISO 19011
Program zakończenia auditu
Inicjowanie działań korygujących
Ćwiczenie – zakończenie auditu
Najczęstsze problemy przy prowadzeniu auditów
Omówienie zasad przeprowadzania auditów certyfikujących.
Sesja 7: Podsumowanie szkolenia
Ocena szkolenia
Podsumowanie
Egzamin końcowy
Zakończenie szkolenia