ul. Legionów 92, 42-202 Częstochowa, Polska
+48 34 361 31 18 wew. 110, +48 34 344 18 28

Wystąpienia publiczne – Jak radzić sobie ze stresem?

Jak pokonać stres podczas wystąpień publicznych?

Wystąpienia publiczne nie są prostym zadaniem. Jak radzić sobie ze stresem aby podołać wyzwaniu? Przeczytaj poniższy artykuł, by zaczerpnąć wiedzy na ten temat. Podzielimy się z Tobą wskazówkami, dzięki którym będziesz wysłuchany od pierwszego, do ostatniego zdania, jakie wypowiesz.

Praca nad mową w wystąpieniach publicznych

Mowa prezentującego jest ważna – dlaczego? To proste – słuchanie Ciebie musi być przyjemne. Jeśli nie jesteś w stanie zainteresować słuchaczy słowem, wszystkie inne istotne czynniki mogą nie zadziałać. Zdecydowanie umiejętność ciekawego mówienia jest najważniejsza w kontekście prowadzenia prezentacji. Do tego wypowiedź nie może być chaotyczna dlatego powinieneś także popracować nad pozbieraniem swoich myśli do ładu i składu (mindfulness).

Spokojnie – nikt nie rodzi się mistrzem retoryki. Tego trzeba się nauczyć. Nie wiesz od czego zacząć? Skorzystaj z odpowiedniego szkolenia. Dzięki temu będziesz umiał wyrazić każdą swoją myśl w taki sposób, by wszyscy chcieli dowiedzieć się od Ciebie jeszcze więcej.

Reakcja słuchaczy doda Ci motywacji do działania, pracowania nad sobą. Dzięki temu będziesz brzmieć jeszcze lepiej i bardziej zachęcająco. Z kolei przyszłe wystąpienia nie będą się wiązać z takim wielkim stresem, jaki towarzyszył Ci do tej pory.

Kiedy prezentacja nie jest nudna?

Jeśli podczas wystąpienia publicznego chcesz wypaść dobrze, pamiętaj, że każdy detal ma znaczenie. Nie zostawiaj tworzenia prezentacji na sam koniec. To bardzo ważne, jak będą wyglądać prezentowane przez Ciebie slajdy. Nie rób niczego na ostatnią chwilę, ponieważ może się to na Tobie zemścić. W tłumie Twoich słuchaczy może pojawić się ktoś, dla kogo Twoja prezentacja będzie wyłącznie popisem braku profesjonalizmu.

Zasada minimalizmu jest niezwykle istotna w kontekście tworzenia prezentacji multimedialnej. Maksymalnie mało treści, brak zbędnych zdobień i efektów, które mogą zaburzyć estetykę slajdów. Musisz przygotować się na to, że większość rzeczy powinna zostać powiedziana a nie pokazana. Dzięki temu uczestnicy wystąpienia skupią się na tym, co mówisz, zamiast wczytywać się w treść prezentacji.

Slajdy powinny przedstawiać tylko punkty zaczepne, które będą odnosić się do Twojej wypowiedzi. Konstruowałeś kiedyś mapę myśli? Jeśli tak, wiesz doskonale jak ważne jest czytelne, graficzne przedstawienie tematu. Posługując się tzw. kotwicami, stworzysz prezentację, która nie tylko będzie ułatwieniem dla Ciebie w trakcie wydarzenia ale także pozwoli odpamiętać Twoim słuchaczom, co zostało powiedziane.

Wygląd zewnętrzny ma znaczenie

Niestety, żyjemy w epoce obrazków. Coraz większe znaczenie ma to, co widzimy. Pisząc, że Twój wygląd ma znaczenie nie chodzi o to, że musisz udać się do Kliniki Medycyny Estetycznej. Jednak to, czy masz na sobie schludny ubiór, czy Twój makijaż oraz uczesanie są w dobrym stylu, ma niezwykle istotne znaczenie.

Chcesz być traktowany profesjonalnie? Twój wygląd powinien kooperować z tym, co sobą reprezentujesz. Dress code w prezentacjach jest obecny i o tym zwyczajnie trzeba pamiętać. Spokojnie, nie musisz nagle stać się mistrzem makijażu, czy tworzenia zmyślnych stylizacji. Jeśli w tych obszarach czujesz się niepewnie, skorzystaj z pomocy specjalistów a dodatkowo stawiaj na klasykę.

Sam zobaczysz, że jeśli dobrze poczujesz się w swojej skórze, to będzie miało odbicie na Twojej pewności siebie. Poczucie wysokiej wartości prezentującego udziela się słuchaczom – każdy będzie chciał być taki jak Ty! Udaj się na szkolenie w zakresie pracy nad wyglądem zewnętrznym a zobaczysz, że efekty przerosną Twoje oczekiwania.

Trzęsą Ci się nogi na samą myśl o wystąpieniu przed nawet niezbyt liczną grupą słuchaczy? Nie zwlekaj dłużej! Skorzystaj ze szkolenia prowadzonego przez SGP Training & Consulting.