ul. Legionów 92, 42-202 Częstochowa, Polska
+48 34 361 31 18 wew. 110, +48 34 344 18 28

Zarządzanie łańcuchami dostaw – jak to usprawnić?

Jeśli jesteś dyrektorem ds. logistyki albo zarządzasz zakupami i zaopatrzeniem w firmie, z pewnością wiesz jak ważne jest sprawne zarządzanie łańcuchem dostaw. Umiejętność szacowania kosztów logistyki, znajomość sposobów na pożądaną współpracę między dostawcą a odbiorcami – to wszystko ma ogromne znaczenie.

Kryteria decyzji o zleceniu czynności logistycznych

W jakiej sytuacji załatwia się sprawy logistyczne w swoim zakresie a kiedy warto zlecić je firmie zewnętrznej? Przede wszystkim musisz poznać kryteria, które pozwolą Ci podjąć właściwą decyzję. Jak dużo powinno być towaru, by jego transport w określone miejsce się opłacił? Czym lepiej transportować żeby jak najwięcej zaoszczędzić? W końcu, jak zabezpieczyć przesyłkę wartą tysiące a nawet miliony złotych?

Pytania się mnożą. Oczywiście jeśli ma się doświadczenie, znacznie łatwiej podjąć określone decyzje. A jednak warunki pracy w logistyce wciąż się zmieniają. Okazuje się, że czasem naprawdę lepiej jest zlecić większość prac firmie zewnętrznej. W dalszym ciągu znajdzie się ekspert, który z trudem w to uwierzy – do czasu.

Czujesz, że Twoje decyzje są coraz mniej trafne? Gubisz się? Dochodzą kolejne technologiczne nowinki, bez których wcześniej logistyka jakoś „się trzymała” a jednak trzeba iść do przodu. Spokojna głowa. Specjalne szkolenia dotyczące zarządzania łańcuchem dostaw pozwolą Ci zebrać wszystko do kupy i na nowo odnaleźć harmonię w swojej codziennej pracy.

Koszty logistyki w łańcuchu dostaw

W logistyce istnieje wiele kosztów, z czego duża ich część może zaskoczyć. Naucz się tak planować każdy etap prac, by nic nie było dla Ciebie niemiłą niespodzianką. Kontroluj przyrost kosztów logistyki w kolejnych ogniwach dostaw. Naucz się szukać możliwości redukcji kosztów. Nie dopuszczaj do przerw w dostawie.

W łańcuchu dostaw generują się niepotrzebne zapasy? W takim razie coś poszło nie tak. Pamiętaj, że towar musi być w ciągłym obiegu. Jeśli tak nie jest, znaczy, że gdzieś popełniłeś błąd. Sprawa się komplikuje, gdy towar, którego transportem zarządzasz, ma określoną datę przydatności, którą przegapisz. W głowie mnożą Ci się straty. Liczby rosną, prawda? Nie pozwól na to.

Poznaj metody ustalania wielkości i częstotliwości zaopatrzenia w łańcuchu dostaw. Trafnie określaj czas dostawy. Zarządzaj logistyką w sposób kompleksowy, pamiętając o każdym poszczególnym elemencie. Naucz się stosować nowoczesne narzędzia, które wcale nie muszą być Twoją zmorą – wręcz przeciwnie. Udaj się na specjalne szkolenie z zarządzania łańcuchem dostaw.

Obsługa klienta w łańcuchu dostaw

Pamiętaj, by klienta nie traktować jak wroga, lecz jak wspólnika w procesie logistycznym. Wasza przyjazna relacja jest niezwykle istotna, by nie stanęły Ci na drodze „ponadprogramowe” przeszkody. Nie ma możliwości usunięcia obsługi klienta z łańcucha dostaw. To jest etap, dzięki któremu możesz liczyć na ponowną możliwość zarobku w przyszłości, lub przez który tę możliwość stracisz.

Poznaj mierniki oraz standardy pomocne podczas każdego etapu obsługi klienta w łańcuchu dostaw. Doprowadź do perfekcyjnej realizacji zamówienia i ciesz się kolejnymi referencjami. Naucz się tak ustalać termin dostawy, by mu podołać. Dzięki temu zyskasz sympatię obecnych klientów i szansę na pozyskanie kolejnych.

Logistyka to naprawdę trudny i skomplikowany temat. Nawet wieloletni dyrektorzy ds. logistyki mogą czuć kryzys. Właśnie dlatego powstały specjalne szkolenia, które odświeżają podstawowe informacje, pokazują narzędzia i pomagają w ustaleniu właściwej strategii działania.