ul. Legionów 92, 42-202 Częstochowa, Polska
+48 34 361 31 18 wew. 110, +48 34 344 18 28

Zbuduj wizerunek eksperta

Zbuduj wizerunek eksperta – to bardzo ważne

Z czym kojarzy Ci się pojęcie eksperta. Przede wszystkim z atrybutami wiedzy – to oczywiste. Jednak w dzisiejszych czasach pojęcie to jest znacznie szersze. Masz kilka sekund na to, byś został pozytywnie oceniony. Chociaż finalnie zawsze najważniejsze jest to, co potrafisz, niejednokrotnie można stracić szansę na pokazanie siebie przez detale.

Zadbany znaczy profesjonalny

Badania przeprowadzane przez psychologów oraz socjologów dają bezwzględne wyniki. Zdecydowana większość osób zwraca uwagę na wygląd. Oczywiście nie mówimy o kanonach piękna, lecz o poczuciu stylu oraz wpasowania się w konkretny schemat branży.

Dress codeobecny w większych firmach, zwłaszcza w korporacjach, nie jest zjawiskiem przypadkowym. Warto przywyknąć do odpowiedniej postawy, makijażu oraz schludnej, wyprasowanej koszuli.

Co prawda moda jest coraz bardziej otwarta na wprowadzanie własnego poglądu na temat stylu. Tutaj jednak aby móc zaprezentować odważną stylizację, warto się znać na tym temacie. W każdym innym przypadku należy postawić na klasykę.

Istnieje mnóstwo wygodnych a jednocześnie schludnych rozwiązań, które warto stosować na co dzień w pracy. W przypadku spotkań najlepiej zaprezentować się „pod krawatem”. Chociaż to, jak wyglądasz może mieć tylko pośredni wpływ na wynik spotkania, nie możesz wykluczyć faktu, że dress code ma znaczenie. Nawet jeśli podpiszesz nową umowę, prezentując się mało schludnie, tak właśnie zapadniesz w czyjejś pamięci.

Dress code na rozmowach kwalifikacyjnych

Poszukujesz pracy? W takim razie musisz zacząć od ciekawego CV. Pomyśl, że potencjalny pracodawca przegląda dziesiątki a nawet setki aplikacji. Musisz się czymś wyróżnić, pozostając jednocześnie w pewnej ciekawej konwencji. Jeśli Twoje CV przykuje uwagę pracodawcy a jednocześnie spodoba mu się estetycznie, masz dużą szansę na to…, że przeczyta je uważniej.

Co gdy zostaniesz zaproszony na rozmowę kwalifikacyjną? Cóż, lepiej podtrzymać dobre wrażenie, jakie udało Ci się zaprezentować podesłanym CV. To naprawdę słabe, żeby wypaść gorzej od kartki papieru. Postaw na połączenie elegancji ze swobodą. Tutaj nie ma co ukrywać, kobiety mają znacznie większe pole do popisu. Zasada, która obowiązuje wszystkich brzmi: nie wyzywaj.

Na dworze skwar a Ty pocisz się na samą myśl o wyjściu z domu? Ubierz koszulę z materiału, który pozwala skórze oddychać. Może być to bawełna, czy len. Najważniejsze jest to żeby tkanina była naturalna. Odpuść sobie odkrycie ramion, czy mini. Rękaw może być krótki, chociaż najlepiej prezentuje się długi. Z kolei krótkie spodenki czy spódniczki są skandalicznym nietaktem.

Stwórz wizerunek godny Twojego stanowiska

Masz już pracę marzeń? Jesteś specjalistą w swojej dziedzinie i nikt nie ma co do tego wątpliwości? W takim razie warto aby Twoje umiejętności i wypracowany status szły w parze z ubiorem. Być może to dobry czas na pożegnanie kucyka spiętego kolorową gumką. A może warto zdecydować się na nowe wzory, inne fasony a bluzę zamienić na dobrze skrojoną garsonkę.

Naprawdę formalny dress code nie musi być nudny – wręcz przeciwnie! To może być wymarzony czas, w którym panie mogą w końcu pozwolić sobie na wymarzone szpilki a panowie przysłowiowe skarpety wpiszą w swój image. Przejrzyj żurnale – tam naprawdę sporo się dzieje. Dzisiaj docenia się wyczucie stylu, odwagę, która zawsze zostaje ujęta w pewnych widełkach formalnych.

Liczą się detale – dobrze ogolona broda, ciekawe oprawki okularów, czy stylowe wizytówki. To te szczegóły sprawią, że zostaniesz zauważony i zapamiętany. W takich warunkach ludzie chętniej słuchają. Kiedy ludzie dowiedzą się, że ten świetnie ubrany facet czy stylowa kobieta, są prawdziwymi specjalistami w swojej branży, będą słuchać ich z zaciekawieniem.

Sprawdź sam. Masz problem ze znalezieniem swojego wizerunku? Zgłoś się do nas – z chęcią doradzimy jak stworzyć kreację eksperta.