Norma PN-EN ISO 22000:2018-08 Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności. Wymagania dla każdej Organizacji należącej do łańcucha żywnościowego, zastąpiła wcześniejsze wydanie PN-EN ISO 22000:2006.
Aktualizacja normy umożliwia jej integrację z systemami zarządzania: ISO 9001:2015, ISO 14001:2015, ISO 27001:2017.
Norma ISO 22000 obejmująca wszystkie organizacje łańcucha produkcji żywności:
• producentów żywności
• producentów pasz
• producentów dodatków do żywności
• producentów opakowań do kontaktu z żywnością
• rolników
• hurtownie
• strefy detalicznego zbytu produktów (sklepy)
• strefy usług żywieniowych (np. bary restauracje, catering)
• producentów maszyn i urządzeń
• producentów środków czystości
• organizacji świadczących usługi sanitarno-higieniczne
• organizacji usługowych zajmujących się magazynowaniem, transportem i dystrybucją
Korzyści z wdrożenia i certyfikacji normy PN-EN ISO 22000:
• Skuteczny nadzór nad zagrożeniami w całym procesie produkcyjnym
• Wzrost jakości wyrobów
• Poprawa wykorzystania zasobów wewnętrznych oraz w całym łańcuchu dostaw
• Identyfikacja zagrożeń w zakresie bezpieczeństwa żywności
• Zapewnienie środków kontroli
• Wdrożenie międzynarodowych wymagań prawnych
• Zwiększenie konkurencyjności firmy
Wydłużony termin przejścia na ISO 22000:2018:
Ze względu na nadzwyczajną sytuację związaną z COVID-19, termin przejścia na normę ISO 22000:2018 został przesunięty z 29 czerwca 2021 r. na 29 grudnia 2021 r.
Zapewniamy organizacjom wsparcie naszych ekspertów:
• w procesie wdrażania ISO 22000
• w procesie przejścia na ISO 22000:2018, poprzez świadczone usługi doradcze/konsultacje
• prowadząc szkolenia w formie otwartej oraz zamkniętej (dedykowane) z zakresu ISO 22000, m.in.: Wymagania standardu FSSC 22000 dla producentów żywności
