• Facebook
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Szkolenie Wymagania standardu FSSC 22000 dla producentów żywności (wydanie 4.1)

szkolenie zamknięte

Celem szkolenia jest zdobycie wiedzy i praktycznych umiejętności w zakresie systemu wymagań ISO 22000 oraz ISO/TS 22002-1 (wcześniej PAS 220).

CZAS TRWANIA SZKOLENIA – 2 dni (16 godzin szkoleniowych, 1 godzina szkoleniowa = 45 minut)

CELE SZKOLENIA
Celem szkolenia jest zdobycie wiedzy i praktycznych umiejętności w zakresie systemu wymagań ISO 22000 oraz ISO/TS 22002-1 (wcześniej PAS 220).

ADRESACI SZKOLENIA

Szkolenie przeznaczone jest dla osób, które chcą podnieść swoje kwalifikacje zawodowe i uzyskać odpowiednie umiejętności w zakresie interpretacji wymagań Normy ISO 22000 oraz ISO/TS 22002-1.
Szkolenie skierowane jest do:
• osób zaangażowanych w projektowanie i zarządzanie systemami zarządzania w zakładach produkujących żywność,
• kierowników i pracowników kontroli jakości,
• członków zespołu HACCP,
• absolwentów studiów żywnościowych i gastronomicznych, którzy pragną poszerzyć swoją wiedzę zdobytą podczas studiów,
• pracowników firm produkujących żywność, dystrybutorów, hurtowników oraz Inspekcji nadzorujących,
• osób zainteresowanych nabyciem praktycznych umiejętności związanych z wdrożeniem i doskonaleniem systemu zarządzania w oparciu o normę ISO 22000 oraz ISO/TS 22002-1,
• pracowników firm posiadających certyfikat FSSC 22000  a także firm wdrażających wymagania niniejszego standardu,


PROGRAM SZKOLENIA: Wymagania standardu FSSC 22000 dla producentów żywności


• Podstawowe pojęcia dotyczące  bezpieczeństwa żywności,
• Aktualne wymagania prawne w zakresie bezpieczeństwa żywności w Polsce i UE,
• System HACCP jako system zarządzania,
• System HACCP jako podstawa wdrożenia innych standardów – wymagania sieci handlowych BRC Food i IFS Food,
• Geneza Norm serii ISO 22000 oraz schematu FSSC 22000,
• Programy wstępne wg. ISO/TS 22002-1, w tym m.in.:
  • Konstrukcja budynków,
  • Rozmieszczenie pomieszczeń i obszarów roboczych,
  • Media – powietrze, woda, energia,
  • Usuwanie odpadów,
  • Urządzenia, maszyny i instalacje,
  • Zakupy, ocena dostawców i usługodawców, 
  • Zapobieganie zanieczyszczeniom krzyżowym, w tym: migracja, alergeny
  • Higiena maszyn, urządzeń i pomieszczeń,
  • Zwalczanie szkodników,
  • Higiena personelu,
  • Powtórny przerób
  • Wycofanie wyrobów,
  • Magazynowanie,
  • Obrona żywności,
• Ćwiczenie – ocena stanu wdrożenia programów wstępnych na podstawie zdjęć,
• Systemu HACCP (7 zasad systemu HACCP wg Normy ISO 22000),
• Wymagana dokumentacja w systemie zarządzania bezpieczeństwem żywności – procedury, instrukcje, zapisy itd.,
• Wymagania systemowe:  m.in. komunikacja zewnętrzną, przegląd zarządzania, walidacja, weryfikacja, korekty, działania korygujące itp.,
• Procedura certyfikacji wg. wersji 4.1 FSSC 22000,
• Ćwiczenia praktyczne.
 


Szukasz tego szkolenia
w formie zamkniętej?