Szkolenie Wymagania standardu FSSC 22000 dla producentów żywności (wydanie 4.1)
szkolenie zamknięte
Celem szkolenia jest zdobycie wiedzy i praktycznych umiejętności w zakresie systemu wymagań ISO 22000 oraz ISO/TS 22002-1 (wcześniej PAS 220).
CZAS TRWANIA SZKOLENIA – 2 dni (16 godzin szkoleniowych, 1 godzina szkoleniowa = 45 minut)
CELE SZKOLENIA
Celem szkolenia jest zdobycie wiedzy i praktycznych umiejętności w zakresie systemu wymagań ISO 22000 oraz ISO/TS 22002-1 (wcześniej PAS 220).
Celem szkolenia jest zdobycie wiedzy i praktycznych umiejętności w zakresie systemu wymagań ISO 22000 oraz ISO/TS 22002-1 (wcześniej PAS 220).
ADRESACI SZKOLENIA
Szkolenie przeznaczone jest dla osób, które chcą podnieść swoje kwalifikacje zawodowe i uzyskać odpowiednie umiejętności w zakresie interpretacji wymagań Normy ISO 22000 oraz ISO/TS 22002-1.
Szkolenie skierowane jest do:
• osób zaangażowanych w projektowanie i zarządzanie systemami zarządzania w zakładach produkujących żywność,
• kierowników i pracowników kontroli jakości,
• członków zespołu HACCP,
• absolwentów studiów żywnościowych i gastronomicznych, którzy pragną poszerzyć swoją wiedzę zdobytą podczas studiów,
• pracowników firm produkujących żywność, dystrybutorów, hurtowników oraz Inspekcji nadzorujących,
• osób zainteresowanych nabyciem praktycznych umiejętności związanych z wdrożeniem i doskonaleniem systemu zarządzania w oparciu o normę ISO 22000 oraz ISO/TS 22002-1,
• pracowników firm posiadających certyfikat FSSC 22000 a także firm wdrażających wymagania niniejszego standardu,
• osób zaangażowanych w projektowanie i zarządzanie systemami zarządzania w zakładach produkujących żywność,
• kierowników i pracowników kontroli jakości,
• członków zespołu HACCP,
• absolwentów studiów żywnościowych i gastronomicznych, którzy pragną poszerzyć swoją wiedzę zdobytą podczas studiów,
• pracowników firm produkujących żywność, dystrybutorów, hurtowników oraz Inspekcji nadzorujących,
• osób zainteresowanych nabyciem praktycznych umiejętności związanych z wdrożeniem i doskonaleniem systemu zarządzania w oparciu o normę ISO 22000 oraz ISO/TS 22002-1,
• pracowników firm posiadających certyfikat FSSC 22000 a także firm wdrażających wymagania niniejszego standardu,
PROGRAM SZKOLENIA: Wymagania standardu FSSC 22000 dla producentów żywności
• Podstawowe pojęcia dotyczące bezpieczeństwa żywności,
• Aktualne wymagania prawne w zakresie bezpieczeństwa żywności w Polsce i UE,
• System HACCP jako system zarządzania,
• System HACCP jako podstawa wdrożenia innych standardów – wymagania sieci handlowych BRC Food i IFS Food,
• Geneza Norm serii ISO 22000 oraz schematu FSSC 22000,
• Programy wstępne wg. ISO/TS 22002-1, w tym m.in.:
- Konstrukcja budynków,
- Rozmieszczenie pomieszczeń i obszarów roboczych,
- Media – powietrze, woda, energia,
- Usuwanie odpadów,
- Urządzenia, maszyny i instalacje,
- Zakupy, ocena dostawców i usługodawców,
- Zapobieganie zanieczyszczeniom krzyżowym, w tym: migracja, alergeny
- Higiena maszyn, urządzeń i pomieszczeń,
- Zwalczanie szkodników,
- Higiena personelu,
- Powtórny przerób
- Wycofanie wyrobów,
- Magazynowanie,
- Obrona żywności,
• Ćwiczenie – ocena stanu wdrożenia programów wstępnych na podstawie zdjęć,
• Systemu HACCP (7 zasad systemu HACCP wg Normy ISO 22000),
• Wymagana dokumentacja w systemie zarządzania bezpieczeństwem żywności – procedury, instrukcje, zapisy itd.,
• Wymagania systemowe: m.in. komunikacja zewnętrzną, przegląd zarządzania, walidacja, weryfikacja, korekty, działania korygujące itp.,
• Procedura certyfikacji wg. wersji 4.1 FSSC 22000,
• Ćwiczenia praktyczne.
• Systemu HACCP (7 zasad systemu HACCP wg Normy ISO 22000),
• Wymagana dokumentacja w systemie zarządzania bezpieczeństwem żywności – procedury, instrukcje, zapisy itd.,
• Wymagania systemowe: m.in. komunikacja zewnętrzną, przegląd zarządzania, walidacja, weryfikacja, korekty, działania korygujące itp.,
• Procedura certyfikacji wg. wersji 4.1 FSSC 22000,
• Ćwiczenia praktyczne.