Szkolenie Standard IFS FOOD (wydanie 6.1)
szkolenie zamknięte
Celem szkolenia jest zdobycie wiedzy w zakresie wymagań IFS Food. Podniesienie kwalifikacji zawodowych i uzyskanie odpowiednich umiejętności w zakresie interpretacji wymagań Standardu IFS.
CZAS TRWANIA SZKOLENIA- 1 dzień (8 h szkoleniowych, 1 h szkoleniowa = 45 minut)
CEL SZKOLENIA
Celem szkolenia jest zdobycie wiedzy w zakresie wymagań IFS Food.
ADRESACI SZKOLENIA
Szkolenie przeznaczone jest dla osób, które chcą podnieść swoje kwalifikacje zawodowe i uzyskać odpowiednie umiejętności w zakresie interpretacji wymagań Standardu IFS.
Szkolenie skierowane jest do:
• osób zaangażowanych w projektowanie i zarządzanie systemami bezpieczeństwa żywności w przedsiębiorstwach,
• kierowników i pracowników kontroli jakości,
• członków zespołu HACCP,
• absolwentów studiów żywnościowych i gastronomicznych, którzy pragną poszerzyć swoją wiedzę zdobytą podczas studiów,
• pracowników firm produkujących żywność, oraz Inspekcji nadzorujących,
• osób zainteresowanych nabyciem praktycznych umiejętności związanych z wdrożeniem i doskonaleniem systemu zarządzania w oparciu o Standard IFS.
PROGRAM SZKOLENIA: Standard IFS FOOD
• Podstawowe definicje, pojęcie IFS,
• Aktualne wymagania prawne w zakresie bezpieczeństwa żywności w Polsce i UE,
• Powiązania z systemem HACCP – podstawy systemu HACCP wg IFS,
• Systemu zarządzania jakością wg IFS – powiązanie z ISO 9001 i/lub ISO 22000,
• Wymagania KO (knock out),
• Wymagania Standardu, w tym Obrona żywności i autentyczność, zarządzanie alergenami,
• Audyty wewnętrzne i przegląd systemu – weryfikacja IFS,
• Procedura certyfikacji – odstępstwa a niezgodności, zasady ustalania terminów kolejnych audytów,
• Procedura certyfikacji,
• Ćwiczenia praktyczne.