Szkolenie Wymagania Standardu BRC Food ver. 9
szkolenie zamknięte
Szkolenie będzie miało charakter aktywny: wprowadzenie, wykłady, prezentacja przykładów, ćwiczenia grupowe, warsztaty, dyskusja.
PROGRAM SZKOLENIA: Wymagania Standardu BRC Food ver. 9
DZIEŃ I:
Sesja 1: Wstęp:
• Powitanie,
• Prezentacja uczestników i trenera,
• Prezentacja celów szkolenia.
Sesja 2: Podstawowe wymagania BRC Food ver. 9:
• Podstawowe definicje, pojęcie BRC Food – budowa Standardu – omówienie zmian,
• Strefy ryzyka w BRC Food - omówienie zmian,
• Specyficzne wymagania BRCFood – wymagania fundamentalne.
Sesja 3: Zaangażowanie kierownictwa w BRC Food ver 9 oraz Plan HACCP wg BRC Food ver.9:
• Zaangażowanie kierownictwa,
• Kultura bezpieczeństwa żywności – omówienie idei i zastosowanie praktyczne,
• Przegląd zarządzania – omówienie zmian,
• Zespół HACCP,
• Warunki wstępne,
• Analiza zagrożeń – 12 kroków w/g BRC Food,
• Plan HACCP i plan bezpieczeństwa żywności – omówienie zmian.
Sesja 4: System zarządzania bezpieczeństwem żywności wg BRC Food ver.9:
• Księga bezpieczeństwa żywności,
• Dokumenty i zapisy,
• Audyty wewnętrzne – omówienie zmian,
• Zarządzanie dostawcami, usługodawcami i procesami zlecanymi – omówienie zmian,
• Specyfikacje,
• Działania korygujące – omówienie zmian,
• Wyroby niezgodne, reklamacje, incydenty,
• Identyfikowalność – omówienie zmian,
• Skargi i reklamacje,
• Incydenty, wycofanie i zwrot wyrobu,
• Ćwiczenia.
DZIEŃ II:
Sesja 5: Standardy w zakładzie w/g BRC Food ver.9 oraz Kontrola produktu w/g BRC Food ver. 9:
• Omówienie specyficznych wymagań standardu: otoczenie, stan techniczny budynków, maszyn i urządzeń, teren zakładu, pomieszczenia dla pracowników, higiena maszyn urządzeń i pracowników, postępowanie ze szkłem, metalem i plastikiem, DDD, wykrywanie ciał obcych, itd.,
• Obrona żywności – omówienie zmian,
• Urządzenia - omówienie zmian i rozwiązania praktyczne,
• Przeglądy i utrzymanie infrastruktury,
• Kontrola chemicznych i fizycznych zanieczyszczeń - omówienie zmian,
• Utrzymanie zakładu, higiena i monitoring środowiskowy,
• Zarządzanie nadwyżkami żywności,
• Ochrona przed szkodnikami,
• Wysyłka i transport – omówienie zmian,
• Projektowanie i rozwój produktu – omówienie zmian,
• Znakowanie produktu,
• Alergeny,
• Autentyczność produktu i oświadczenia – omówienie zmian,
• Opakowanie produktu,
• Kontrola produktu, testowanie i analizy – omówienie zmian,
• Zwolnienie produktu na rynek,
• Karma dla zwierząt domowych i pasza – omówienie mian,
• Zakłady wstępnej obróbki zwierząt - nowe wymaganie,
• Ćwiczenia.
Sesja 6: Kontrola procesu i Personel dla BRC Food ver. 9:
• Kontrola operacji i kontrola masy – omówienie zmian,
• Pakowanie i kontrola pakowania,
• Szkolenia i kompetencje,
• Badania lekarskie,
• Odzież ochronna,
• Wymagania dla – strefy wysokiego ryzyka i wysokiej ostrożności i niechłodzone wymagające wysokiej ostrożności (Obiekty, odzież, odpady, i Inn),
• Towary handlowe (zatwierdzanie producentów, specyfikacje, kontrola produktu) – omówienie zmian,
• Ćwiczenia.
Sesja 7: Podsumowanie szkolenia:
• Ocena Szkolenia,
• Podsumowanie,
• Zakończenie szkolenia.
UWAGA!
Ćwiczenia na życzenie Klienta mogą odbywać się przy wykorzystaniu dokumentacji obowiązującej w przedsiębiorstwie.