Wymagania FSSC 22000 dla producentów żywności

CEL SZKOLENIA

Celem szkolenia jest zdobycie wiedzy i praktycznych umiejętności w zakresie systemu wymagań ISO 22000 oraz ISO/TS 22002-1(wcześniej PAS 220)

Przeznaczenie szkolenia

Szkolenie przeznaczone jest dla osób, które chcą podnieść swoje kwalifikacje zawodowe i uzyskać odpowiednie umiejętności w zakresie interpretacji wymagań Normy ISO 22000 oraz ISO/TS 22002-1

Szkolenie skierowane jest do
  • osób zaangażowanych w projektowanie i zarządzanie systemami zarządzania w zakładach produkujących żywność
  • kierowników i pracowników kontroli jakości
  • członków zespołu HACCP
  • absolwentów studiów żywnościowych i gastronomicznych, którzy pragną poszerzyć swoją wiedzę zdobytą podczas studiów
  • pracowników firm produkujących żywność, dystrybutorów, hurtowników oraz Inspekcji nadzorujących
  • osób zainteresowanych nabyciem praktycznych umiejętności związanych z wdrożeniem i doskonaleniem systemu zarządzania
    w oparciu o normę ISO 22000 oraz ISO/TS 22002-1
  • pracowników firm posiadających certyfikat FSSC 22000  a także firm wdrażających wymagania niniejszego standardu

PROGRAM SZKOLENIA
  • Podstawowe pojęcia dotyczące  bezpieczeństwa żywności
  • Aktualne wymagania prawne w zakresie bezpieczeństwa żywności w Polsce i UE
  • System HACCP jako system zarządzania
  • System HACCP jako podstawa wdrożenia innych standardów – wymagania sieci handlowych BRC Food i IFS Food
  • Geneza Norm serii ISO 22000 oraz schematu FSSC 22000
  • Programy wstępne wg. ISO/TS 22002-4, w tym m.in.
  1. Konstrukcja budynków
  2. Media – powietrze, woda, energia
  3. Usuwanie odpadów
  4. Urządzenia, maszyny i instalacje
  5. Zakupy, ocena dostawców i usługodawców
  6. Higiena maszyn, urządzeń i pomieszczeń
  7. Zapobieganie zanieczyszczeniom krzyżowym, w tym: migracja, alergeny 
  8. DDD
  9. Higiena personelu
  10. Wycofanie wyrobów
  11. Obrona żywności
  • Ćwiczenie – ocena stanu wdrożenia programów wstępnych na podstawie zdjęć
  • Systemu HACCP (7 zasad systemu HACCP wg Normy ISO 22000)
  • Wymagana dokumentacja w systemie zarządzania bezpieczeństwem żywności – procedury, instrukcje, zapisy itd.
  • Wymagania systemowe:  m.in. komunikacja zewnętrzną, przegląd zarządzania, walidacja, weryfikacja, korekty, działania korygujące itp.
  • Procedura certyfikacji wg. wersji 4 FSSC 22000
  • Ćwiczenia praktyczne

ZGŁOSZENIE UDZIAŁU

Formularz zgłoszeniowy na szkolenie: formularz-zgloszeniowy

TERMINY

Proponowany termin szkolenia:

29 - 30 styczeńPoznań
23 - 24 kwiecieńWrocław
10 - 11 lipiecGdańsk

KOSZTORYS SZKOLENIA

Koszt szkolenia dla jednej osoby wynosi: 1290.00 PLN netto.


W cenę szkolenia wliczone są:
- procesz szkolenia,
- materiały szkoleniowe w formie książkowej wraz z notatnikiem i długopisem,
- wszelkie koszty związane z trenerem,
- ewaluacja szkolenia,
- imienny certyfikat ukończenia szkolenia,
- sala szkoleniowa z wyposażeniem,
- całodzienne przerwy kawowe,
- obiad w każdym dniu szkolenia,
- konsultacje poszkoleniowe z trenerem.


Cena szkolenia nie uwzględnia:
- noclegów,
- kolacji,
- dojazdu uczestników,
- ubezpieczenia.


Szkolenie zamknięte wyceniane jest indywidualnie dla każdego Klienta

Ta strona używa plików Cookies. Proszę zapoznać się z celem ich używania i możliwościami zmiany ustawień Cookies w przeglądarce czytaj więcej...[OK, akceptuję cookies]