Szkolenie FOOD DEFENCE (OBRONA ŻYWNOŚCI) wg PAS 96 oraz wymagań IFS FOOD i BRC FOOD
szkolenie zamknięteZakres szkolenia: Food Defense, Wymagania IFS Food w zakresie Obrony żywności, Wytyczne zawarte w PAS 96:2017, BRC Food wydanie 8 a Obrona żywności, Analiza ryzyka wg TACCP, VACCP oraz System CARVER
CZAS TRWANIA SZKOLENIA: 1 dzień (8 h szkoleniowych, 1 h szkoleniowa = 45 minut)
CEL SZKOLENIA
Celem szkolenia jest zdobycie wiedzy w zakresie Obrony żywności.
ODBIORCY SZKOLENIA
Szkolenie przeznaczone jest dla osób, które chcą podnieść swoje kwalifikacje zawodowe i uzyskać odpowiednie umiejętności w zakresie niezbędnych działań wynikających z Obrony żywności.
Szkolenie skierowane jest do:
• osób zaangażowanych w projektowanie i zarządzanie systemami bezpieczeństwa żywności w przedsiębiorstwach,
• kierowników i pracowników kontroli jakości,
• członków zespołu HACCP,
• absolwentów studiów żywnościowych i gastronomicznych, którzy pragną poszerzyć swoją wiedzę zdobytą podczas studiów,
• pracowników firm produkujących żywność, oraz Inspekcji nadzorujących,
• osób zainteresowanych nabyciem praktycznych umiejętności związanych z wdrożeniem i doskonaleniem systemu zarządzania,
• pracowników firm dostarczających produkty do sieci handlowych,
• pracowników firm posiadających w szczególności certyfikaty IFS Food, FSSC 22000 oraz BRC Food, a także firm wdrażających wymagania wymienionych standardów.
PROGRAM SZKOLENIA
• Co to jest Food Defense?
• Ocena ryzyka narażenia przedsiębiorstwa na atak dla: wyrobu, lokalizacji i rodzaju biznesu – ćwiczenie
• Profil atakującego,
• Wymagania IFS Food w zakresie Obrony żywności,
• Wytyczne zawarte w PAS 96:2017
• BRC Food wydanie 8 a Obrona żywności,
• Analiza ryzyka wg TACCP, VACCP oraz System CARVER – jaką metodę zastosować?
• Identyfikacja zagrożeń oraz analiza ryzyka na wybranych przykładach – ćwiczenia,
• Środki bezpieczeństwa :
- zewnętrzne, m.in. fizyczna ochrona, przesyłki i korespondencja,
- wewnętrzne, m.in. fizyczne zabezpieczenie produkcji oraz obszarów magazynowych,
- surowce, woda, bezpieczeństwo informacji,
- ludzie, m.in. pracownicy i goście,
• Plany w nagłych wypadkach (scenariusze) – ćwiczenie,
• osób zaangażowanych w projektowanie i zarządzanie systemami bezpieczeństwa żywności w przedsiębiorstwach,
• kierowników i pracowników kontroli jakości,
• członków zespołu HACCP,
• absolwentów studiów żywnościowych i gastronomicznych, którzy pragną poszerzyć swoją wiedzę zdobytą podczas studiów,
• pracowników firm produkujących żywność, oraz Inspekcji nadzorujących,
• osób zainteresowanych nabyciem praktycznych umiejętności związanych z wdrożeniem i doskonaleniem systemu zarządzania,
• pracowników firm dostarczających produkty do sieci handlowych,
• pracowników firm posiadających w szczególności certyfikaty IFS Food, FSSC 22000 oraz BRC Food, a także firm wdrażających wymagania wymienionych standardów.
PROGRAM SZKOLENIA
• Co to jest Food Defense?
• Ocena ryzyka narażenia przedsiębiorstwa na atak dla: wyrobu, lokalizacji i rodzaju biznesu – ćwiczenie
• Profil atakującego,
• Wymagania IFS Food w zakresie Obrony żywności,
• Wytyczne zawarte w PAS 96:2017
• BRC Food wydanie 8 a Obrona żywności,
• Analiza ryzyka wg TACCP, VACCP oraz System CARVER – jaką metodę zastosować?
• Identyfikacja zagrożeń oraz analiza ryzyka na wybranych przykładach – ćwiczenia,
• Środki bezpieczeństwa :
- zewnętrzne, m.in. fizyczna ochrona, przesyłki i korespondencja,
- wewnętrzne, m.in. fizyczne zabezpieczenie produkcji oraz obszarów magazynowych,
- surowce, woda, bezpieczeństwo informacji,
- ludzie, m.in. pracownicy i goście,
• Plany w nagłych wypadkach (scenariusze) – ćwiczenie,
Najczęstsze pytania audytowe w zakresie Obrony żywności,
"