• Facebook
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Szkolenie „Kaizen i Lean Management w zarządzaniu organizacją”- szkolenia online

szkolenie otwarte/zamknięte

Szkolenie w sposób warsztatowy pokaże uczestnikom w jaki sposób wdrażać odpowiednie narzędzia Lean Manufacturing w swoim środowisku zawodowym.

CELE SZKOLENIA:

1. Zapoznanie uczestników z rozwiązaniami z zakresu „lean management” – metodą Value Stream Mapping, metodą 5S, technikami tzw. „visual management”, zasadą „taktowania” prac i techniką „work balancing” i innych.

2. Dostarczenie uczestnikom umiejętności praktycznego stosowania powyższych metod i technik do optymalizowania procesów we własnych organizacjach.

3. Dostarczenie uczestnikom gotowych narzędzi w postaci opisów procesów, procedur, instrukcji i standardów umożliwiających jednoznaczne i efektywne organizowanie pracy we własnej organizacji.

4. Przygotowanie uczestników do wykorzystywania techniki „kaizen” do dokonywania ciągłych udoskonaleń w sposobie realizacji powierzonych zadań.

KORZYŚCI Z UCZESTNICTWA: 

1. Optymalizacja wykorzystania zasobów organizacji i obniżenie poziomu kosztów jednostkowych realizowanych zadań.

2. Skrócenie cyklu realizacji zadań, poprawa jakości planowania i harmonogramowania pracy.

3. Poprawa jakości realizowanych zadań, zmniejszenie liczby popełnianych błędów, poprawa jakości komunikacji pomiędzy współpracującymi komórkami w strukturze organizacyjnej, poprawa jakości i jednoznaczności komunikacji z Klientami.

PROGRAM SZKOLENIA: „Kaizen i Lean Management w zarządzaniu organizacją”

1. Wprowadzenie do „lean management” i kaizen – podstawowe pojęcia i techniki.

2. 5 zasad Lean Management:

  •  Zidentyfikuj wartość,
  •  Mapuj strumień wartości,
  •  Wytwórz „flow”,
  •  Wytwórz „pull”,
  •  Ciągle doskonal – Kaizen

3. Dodawanie wartości i marnotrawstwo:

  • Analiza strumienia wartości w organizacji pod kątem występowania marnotrawstwa, rozróżnienie czynności Value Added i Non Value Added, wykorzystanie diagramu Ishikawy do identyfikacji marnotrawstwa,
  • 7 typów marnotrawstwa 
  • Wykorzystanie narzędzi „jidoka” – wbudowywanie jakości w procesy, wykorzystywanie technik „visual management”, tworzenie rozwiązań odpornych na błędy – „poka yoke”).

4. Metoda VSM (mapowanie strumienia wartości – mapowanie przepływu wartości, informacji i zadań) jako narzędzie analizy procesów w organizacji:

  • Identyfikacja procesów składających się na strumień wartości w organizacji,
  • Wdrożenie w techniczne elementy mapowania wartości tj. symbole i ich treść, obliczenia wartości typowych parametrów istotnych dla mapowania, 
  • Przygotowanie mapy strumienia wartości odzwierciedlających bieżącą sytuację w organizacji, 
  • Analiza zidentyfikowanych procesów pod kątem podstawowych charakterystyk, efektywności i stabilności.

5. Wyrównywanie obciążenia zadaniami w powiązanych komórkach organizacji – „work balancing” (podstawy zarządzania operacyjnego – optymalizacja systemów, zasady priorytetyzacji i kolejkowania zadań, identyfikowanie tzw. „bottlenecks”, podstawy planowania zadań powiązanych).

6. Narzędzia ciągłego doskonalenia:

  • Pomiar i wartościowanie 
  • Metoda 5W (5xWhy)
  • Standaryzacja i unifikacja 
  • Symplifikacja, czyli upraszczanie procesów i procedur.

7. Visual Management – wizualna oprawa proceduralna i dokumentowa głównych procesów związanych z funkcjonowaniem organizacji.

8. Metoda 5S jako podstawa porządkowania i standaryzacji stanowisk pracy. Elementy 5 S:

  • Sortowanie – odseparowanie rzeczy potrzebnych od niepotrzebnych,
  • Systematyzacja – oznaczenie i lokowanie wszystkich rzeczy, które umożliwi ich łatwe odnalezienie i odłożenie po wykorzystaniu, 
  • Sprzątanie – utrzymanie czystości, 
  • Standaryzacja – ustalenie sposobu realizacji czynności związanych z 5S, 
  • Samodyscyplina – utrzymanie ciągłości stosowania zasad 5 S w drodze audytów, szkoleń i treningu.  

CZAS TRWANIA SZKOLENIA: 2 dni (16 h szkoleniowych, 1h szkoleniowa = 45 minut)

SYLWETKA TRENERA

Praktyk zarządzania produkcją, konsultant i trener. Przez wiele lat związany z branżą produkcji wód mineralnych: samodzielny specjalista w Nałęczowianka Sp. z o.o., dyrektor generalny i dyrektor zakładu w Nałęczów Zdrój Sp. z o.o. (producent wody Cisowianka).

Specjalizuje się w:
•    zarządzaniu przedsiębiorstwami z wykorzystaniem narzędzi „lean management” i „lean manufacturing”,
•    zarządzaniu procesami biznesowymi w metodologii BPM,
•    zarządzaniu projektami w metodologii PMI,
•    zarządzaniu łańcuchem dostaw,
•    zakupach strategicznych,
•    wdrażaniu narzędzi informatycznych klasy ERP i MES,
•    planowaniu i harmonogramowaniu procesów produkcyjnych,
•    metodach AIAG: Effective Problem Solving, FMEA, 8D.
Dzięki swojemu doświadczeniu prowadzi zajęcia oparte na ćwiczeniach, dzięki czemu uczestnicy mogą nowo nabytą wiedzę sprawdzić w praktyce. Wśród uczestników prowadzonych przez niego szkoleń znaleźli się pracownicy firm: IBM Polska (oddział Wrocław i Katowice), MAN Trucks Polska Niepołomice, MAN Bus Polska Starachowice, Volvo Polska Wrocław, Zasada Group, Gates Polska, Delphi Polska Ostrów Wlkp., Faurecia, Schneider Electric Polska, Telefonika S.A., PZL Rzeszów, Kompozyty Sp. z o.o., Adient Polska, Sanhua Aweco, Maflow, Indesit Polska, GATX Polska, Mahle Polska, Arcelor Mittal Polska, Grupa Nowy Styl, BAS Polska, C+N Polska, Maquet Polska, Sonoco Polska, Huta Stalowa Wola, Alstom i wielu innych.
Przeprowadzone ok. 200 godzin szkolenia z ww. zakresu.



Wybierz termin szkolenia

cena 1 800,00 zł netto/os

Ilość osób
Szukasz tego szkolenia
w formie zamkniętej?

CO ZAWIERA CENA SZKOLENIA ONLINE

  • realizacja szkolenia w formie zdalnej przy użyciu aplikacji ZOOM lub MS TEAMS,
  • proces szkolenia,
  • materiały szkoleniowe w formie elektronicznej,
  • wszelkie koszty związane z trenerem,
  • imienny certyfikat uczestnictwa w szkoleniu.
Masz pytania?